Helle Thorning-Schmidt skal fredag i samråd om Bødskov-løgn

En storm i et glas vand, pisket til dramatisk højder af en blodtørstig borgerlig opposition og pressen?

Eller en sag så alvorlig, at den kan fælde statsminister Helle Thorning-Schmidt?

Fredag klokken 13 skal statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) deltage i sit livs politiske møde, et såkaldt ‘samråd’, indkaldt af Folketingets Retsudvalg på Christiansborg, hvor hun skal forklare, hvorvidt hendes topembedsmand, departementschef Christian Kettel Thomsen, og hun selv vidste, at den daværende justitsminister Morten Bødskov i februar 2012 løj overfor Folketinget om retsudvalgets besøg på Christiania.

Politisk lemlæstet

Samråd kan være dræbende, tidligere kulturminister Uffe Elbæk gik af efter at været blevet politisk lemlæstet i et samråd, og i december forlod Morten Bødskov sin post som justitsminister, efter at Enhedslisten, igen efter et samråd, havde mistet tilliden til ham.

For farligt for udvalget

Baggrunden for den dramatiske udvikling i dansk politik er, at det onsdag kom frem, at det måske nok var Morten Bødskov, der i 2012 havde løjet og fortalt Folketinget, at når tingets retsudvalg i februar 2012 ikke kunne besøge Christiania, skyldtes det, at politidirektøren i København ikke som planlagt på denne dag kunne mødes med retsudvalget, selv om sandheden var en anden: Justitsministeriet havde bedt politidirektøren om ‘ikke at kunne’ - besøget blev aflyst, fordi PET mente, at det ville være for farligt for udvalget og Pia Kjærsgaard (DF), der også ville deltage, at tage på Christiania.

Pillet ud af pressemeddelse

Men nye dokumenter viser, at Statsministeriet - departementschefen og Helle Thorning-Schmidt selv - allerede den 19. november sidste år modtog tre udkast til pressemeddelelser fra Justitsministeriet om sagen, hvoraf det af de to udkast fremgik, at justitsministeren intet havde gjort galt. Han havde sandt nok ikke fortalt retsudvalget, hvorfor det ikke kunne komme på Christiania, men han havde ikke løjet.

Men i ét af de tre udkast hed det, at justitsminister Morten Bødskov ønskede at beklage, at ‘jeg bidrog til at Retsudvalget fik viderebragt et forkert billede af den egentlige begrundelse’ for at besøget ikke kunne gennemføres.

Den formulering - erkendelsen af en løgn og beklagelsen af den - blev pillet ud af den endelige pressemeddelelse, men tilbage står, at regeringens top vidste, at der var talt usandt, vidste, at justitsministeren ville beklage, men at det ikke skete - før tre uger efter. Hvorefter Bødskov var historie.

Flere partier har onsdag sagt, at sagen er stor og alvorlig og reelt kunne tvinge statsministeren af posten, men hendes skæbne bliver reelt afgjort af Enhedslisten.