Presset vokser på Søren Pape Poulsen i sagen om Viborg Kommunes omdiskuterede millionsponsorat til den lokale fodboldklub Viborg FF.

Den nykårede formand for De Konservative og tidligere borgmester i Viborg, Søren Pape Poulsen, slog torsdag fast på partiets sommergruppemøde, at det ville kræve ’det umenneskelige’, hvis han tilbage i 2011 skulle kunne forudse, at det kommunalt ejede energiselskab Energi Viborgs køb af navneretten til Viborg Stadion for 3,25 mio. kr. senere ville blive stemplet som ulovlig støtte af Statsforvaltningen.

BT kan nu afsløre, at Søren Pape Poulsen i en skrivelse blev advaret af flere politikere fra Energi Viborgs bestyrelse, som mente, det ville være ulovlig støtte, hvis energiselskabet skulle købe navneretten til Viborg Stadion, som den daværende borgmester ønskede.

Advarsel til borgmesteren

Politikerne henviste til, at flere af energiselskabets datterselskaber ikke ville få nogen gevinst ud af sponsoraftalen, hvilket i så fald ville gøre aftalen ulovlig, ifølge et notat advokatfirmaet Bech Bruun havde udarbejdet for energiselskabet. Denne advarsel blev videresendt til borgmesteren, fremgår det af et referat fra et bestyrelsesmøde i Energi Viborg den 21. september 2011.

Professor i offentlig forvaltning Henning Jørgensen fra Aalborg Universitet undrer sig:

- Jeg mener, at det er skærpende omstændigheder, at Søren Pape Poulsen helt tydeligt var gjort opmærksom på, at det kunne være en ulovlig aftale, og så alligevel får den gennemført i byrådet. Det er i modstrid med, at han nu siger, at han ikke kunne vide, at det var en ulovlig aftale.

Et politisk flertal i byrådet i Viborg med Pape Poulsen i spidsen tvang på en ekstraordinær generalforsamling den 13. oktober 2011 Energi Viborg A/S til at købe navneretten til Viborg Stadion for 3,25 mio. kr..

Energiselskabet havde ellers forinden stemt nej til sponsoratet på bestyrelsesmødet den 21. september 2011.

Sagen blev siden hen gransket af Statsforvaltningen, som i foråret 2014 i en afgørelse slog fast, at der ikke var tale om markedsføring, men ulovlig støtte til en gældsramt fodboldklub.

En god forretning

Søren Pape Poulsen har siden fastholdt og forsvaret sig med, at der udelukkende var tale om markedsføring, og han har endda kaldt det en god forretning for det modvillige energiselskab.

På partiets sommergruppemøde torsdag slog han også gentagne gange fast, at Statsforvaltningens afgørelse var kommet bag på ham.

’Det kunne jeg jo ikke vide. Det ville næsten være at kræve det umenneskelige. Havde vi været i tvivl, så ville det stå i sagsfremstillingen, og det gjorde det ikke,’ sagde han blandt andet til BT.

Søren Pape Poulsen, der trumfede aftalen igennem den 13. oktober 2011, havde dog allerede dengang fået et hint om, at den kunne være på kant med loven. Bestyrelsen i Energi Viborg A/S havde nemlig sendt et referat fra energiselskabets møde den 21. september 2011 til Søren Pape, hvor tre af bestyrelsesmedlemmerne - de to Venstre-politikere Nina Hygum og Anders Clifford Christensen samt Inger Jakobsen fra SF - udtrykte deres bekymring.

Der stod blandt andet, at ’hverken Energi Viborg Gadelys A/S eller Energi Viborg Kraftvarme A/S (to af Energi Viborgs datterselskaber, red.) ved en sådan markedsføringsaftale vil kunne opnå nogen merindtjening, hvorfor udgiften til markedsføringsaftalen ikke lovligt kan belastes disse to selskaber.’

Nina Hygum fik desuden afvist et forslag om, at kommunen fik udarbejdet en juridisk vurdering, så man var sikker på, at det var lovligt.

’Ønsket om at få en juridisk vurdering handler efter min opfattelse kun om at trække sagen i langdrag,’ begrundede den daværende borgmester blandt andet i en artikel i Viborg Stifts Folkeblad den 18. oktober 2011.

BT har forgæves forsøgt at få fat i Nina Hygum, men avisen talte tidligere på ugen med et andet af de bekymrede bestyrelsesmedlemmer, Inger Jakobsen. Hun forklarer, at man også var bekymret over, at sponsoratet kunne blive betragtet som støtte, da Viborg Kommune forinden havde solgt rettighederne til stadionnavnet til Viborg FF for 50.000 kr. om året, men nu købte det tilbage af et energiselskab ejet af kommunen for godt en mio. kr. om året - eller 3,25 mio. kr. for en periode over tre år.

Penge fra fyringsrunde

- Min bekymring er jo, at vi ikke må give støtte til privat virksomhed. Vi havde solgt rettighederne for 50.000 kr. om året i kommunen, og nu gav vi en million kr. for det samme via energiselskabet, som er 100 pct. ejet af kommunen.

Både udgiften til Energi Viborgs datterselskaber og Inger Jakobsens omtalte forskel i det beløb, kommunen solgte rettighederne til stadionnavnet for, og det beløb energiselskabet senere måtte betale, er nævnt i Statsforvaltningens redegørelse for, hvorfor Viborg Kommune handlede ulovligt. 

Den daværende formand for Energi Viborg Benny Ragner siger til BT, at det i sidste ende lykkedes at finde penge til sponsoratet via en fyringsrunde, man havde haft inden sponsoraftalen.

Dermed undgik datterselskaberne, ifølge Ragner, at stå for finansieringen.