Sundhedsminister Nick Hækkerup er dybt uenig med sygehusdirektøren på Odense Universitetshospitals, der  forsøgte at skjule en livsfarlig overmedicinering af kræftpatienter.

I sidste uge afdækkede BT, hvordan sygehusdirektør Henrik Villadsen i en mail til sygehusdirektøren i Vejle foreslog, at de overmedicinerede patienter på de to sygehuse, slet ikke skulle vide noget som helst.

I alt er 99 patienter med prostatakræft i Vejle, Odense og Aarhus ved en stor fejl blevet overmedicineret med op til 20 procent for meget kemomedicin, og tre kan være døde af medicinen.

I et svar til Dansk Folkepartis sundhedsordfører Liselotte Blixt kalder ministeren forsøget på at skjule overmedicineringen for en 'meget alvorlig sag'. 

- For mig er det vigtigt, at patienterne har tillid til vores sundhedsvæsen, og den behandling de får, hvis de bliver syge. Derfor mener jeg også, at der skal være åbenhed om de fejl, der måtte blive begået på vores sygehuse. Det er min klare holdning, at når der sker fejl som den pågældende, har patienter og eventuelt pårørende krav på at blive informeret, skriver Hækkerup.

Henrik Villadsen har forsvaret  sig med, at ingen patienter i Odense menes at have taget skadet af overmedicineringen, og derfor har hospitalet ikke nogen juridisk pligt til at informere patienterne om fejlen. 

Men Nick Hækkerup mener ikke, at det kun er et spørgsmål om jura.

 - Efter klage- og erstatningsloven har sundhedspersoner pligt til at informere patienten, hvis der er sket en skade i forbindelse med behandlingen, ligesom der er en pligt til at hjælpe patienten med at anmelde skaden til Patientforsikringen. Men efter min opfattelse bør man også informere patienten om en fejl, selv i de sager hvor man går ud fra, at der ikke er sket en skade, også selv om man ikke er juridisk forpligtet til det, skriver ministeren.