Thulesen garanterede at anbefale "ja" til ny afstemning om Europol, skriver TV2. I dag har DF flere forbehold.

København. Hvis der udskrives en ny folkeafstemning om Europol, har Dansk Folkeparti to krav, der skal opfyldes, før de med sikkerhed kan anbefale et "ja" til Europol.

Det har partiet fastslået i de seneste dage.

Udmeldingen er blevet kritiseret fra flere sider for at være et brud med den linje, partiet lagde op til folkeafstemningen om retsforbeholdet. Det har DF's EU-ordfører Kenneth Kristensen Berth hidtil afvist.

Men TV2 mener nu at kunne dokumentere, at der faktisk er tale om et holdningsskifte.

Under en debat på tv-kanalen under valgkampen i november 2015 gjorde DF-forman Kristian Thulesen Dahl det klart, at han ville anbefale et "ja", oplyser TV 2.

I tv-debatten bliver Thulesen Dahl spurgt ind til aftalen om Europol af TV2's journalist.

Spørgsmål: Kristian Thulesen Dahl, hvad vil du anbefale, hvis der kommer en ren Europol-afstemning? Hvis det bliver et nej (til folkeafstemningen 3. december, red.) og vi ikke kunne få forhandlet en parallelaftale på plads. Ergo skal danskerne stemmeurnerne en gang til. Hvad vil du så anbefale?

- Så vil jeg anbefale et ja. Det har vi klart accepteret. Også selv om der er det med Schengen-reglerne, siger Kristian Thulesen Dahl.

Og da han efterfølgende bliver spurgt, om han er sikker, svarer han "ja".

I dag kan partiet dog ikke love et "ja", før to krav bliver opfyldt: Dels skal regeringen først udskrive en folkeafstemning om Schengen-medlemskabet. Og så skal vælgerne stemme Danmark ud af Schengen.

Ellers vil det blive umuligt at indfri DF's mærkesag om en permanent grænsekontrol.

De krav har både fået politiske modstandere og kommentatorer til at anklage partiet for at løbe fra sit løfte. Berlingskes politiske redaktør, Michael Bjerre, kalder i en analyse DF's udmelding for vælgerbedrag.

Ritzau arbejder på at få en kommentar fra Kristian Thulesen Dahl.

/ritzau/