Afpillet. Frustreret. Magtesløs.

Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) har ikke meget manøvreplads til at få gennemført sin politik så længe Socialdemokratiet og Dansk Folkeparti holder sammen. Men han foretrækker foreløbig at sidde med regeringsmagten, selvom han i et tidligere interview meget bombastisk udtalte, at han 'ikke ville være statsminister for enhver pris', men 'have plads til at føre sin politik ud i livet'.

Det ved vi så nu, at han godt vil alligevel, lyder det tørt fra politisk kommentator, Jarl Cordua, der ikke tror, at Løkke vil udskrive valg i utide.

»Udsigten er bedre, der hvor han sidder nu. Lønnen er bedre. Og indflydelsen er større. Hans problem er bare, at Liberal Alliance er meget ambitiøse med ønsket om reformer på velfærdsområdet samtidig med, at støttepartiet Dansk Folkeparti tror på, at de bedst får vælgerne tilbage ved at lægge sig tæt op ad Socialdemokratiet på velfærdsområdet,« siger Jarl Cordua.

Søndag aften valgte Løkke at kaste håndklædet i ringen og opgive regeringens ønske om senere tilbagetrækningsalder. Det var blot det seneste politiske nederlag i en perlerækker af nederlag, når det handler om at få gennemført regeringens politik. Før det blev regeringens forslag til flad boligskat lagt i samme grav, hvor ønsket om en politiskole i Herning, en flad boligskat og  en ambitiøs 2025-plan allerede lå. Alt sammen eksempler på, at så længe Dansk Folkeparti holder sammen med Socialdemokratiet, er Løkke låst.

Dansk Folkeparti ser en interesse i at fremstå som tæt allieret med Socialdemokratiet på velfærdsområdet, fordi de tror på, at det er det, der skal vinde de vælgere tilbage, der smuttede i forbindelse med Messerschmidt-sagen. Og de har ingen interesse i at hjælpe Løkke med noget, de ikke selv får noget ud af. Socialdemokratiet. Socialdemokratiet håber omvendt på, at samarbejdet med DF kan vinde nogle af de vælgere tilbage, der i sin tid gik fra S til DF.

Så de reformer, der kan besluttes på velfærdsområdet vil i høj grad blive designet af S og DF, siger politisk kommentator, Hans Engell.

»Regeringen kan intet som helst, som DF og S ikke vil være med til,« siger Hans Engell til Ritzau.

En mulighed kan være, at regeringen nu lægger op til at lokke folk til at blive længere på arbejdsmarkedet i stedet for at tvinge dem til det. Her vil det formodentlig være muligt at finde flertal i Folketinget.

Beskæftigelsesordfører, Bent Bøgsted (DF) nævner som eksempel, at partiet vil se positivt på et mere flexibelt arbejdsmarked, hvor en gradvis tilbagetrækning bliver en mulighed uden at der sker modregning i pensionen. Honorering af arbejdsgivere, der fastholder 'det grå guld' vil være et andet bud, og en bedre seniorjobordning kunne være en tredje mulighed.