Mens SFs handelsminister og Socialdemokraternes IT-ordfører taler varmt for ACTA-traktaten, er partiernes medlemmer af Europa-Parlamentet dybt bekymrede for handelsaftalens konsekvenser.

Handelsaftalen ACTA er til gavn for Danmark og danske virksomheder. Det mener både handelsminister Pia Olsen Dyhr (SF) og IT-ordfører Trine Bramsen (S), der har gjort sig til fortalere for den kontroversielle, internationale traktat, som ifølge kritikere vil kunne bruges til at udøve censur på nettet.

Men Christiansborg-politikernes støtte til ACTA vækker ikke genklang blandt deres partifæller i Europa-Parlamentet, hvor samtlige SF’ere og Socialdemokrater udtrykker dyb bekymring over aftalens betydning for det frie internet.

- Der er meget suspekt i dette. Vi er meget kritiske over for både processen og for selve indholdet, simpelthen fordi man ikke kan gennemskue konsekvenserne, siger MEP Britta Thomsen (S) til business.dk.

SFs Margrete Auken er enig.

- Der er rigtig mange punkter i ACTA-traktaten, som vækker bekymring. Vi afventer en nærmere juridisk undersøgelse, men min fornemmelse siger mig, at jeg ikke vil kunne stemme for aftalen, siger hun til Berlingske Nyhedsbureau.

- Aftaleteksten har en række løse bestemmelser, som vil kunne misbruges. Der står nogle enormt stærke økonomiske kræfter bag traktaten, og jeg er bange for, at de vil bruge den til at undertrykke det frie internet, siger Margrete Auken.

Hun noterer sig, at SFs partilinje tidligere var meget kritisk over for ACTA, men hun forstår godt, at Pia Olsen Dyhr nu taler mere positivt om traktaten.

- Når Danmark har formandskabet i EU, er regeringen nødt til at være loyal over for Ministerrådets holdning. Ministerrådet har en juridisk vurdering, der siger god for ACTA, men i parlamentet, ikke mindst i den grønne gruppe, er holdningen en anden, og den deler jeg, siger Margrete Auken.

Handelsminister Pia Olsen Dyhr erkender, at hun tidligere indtog en mere skeptisk holdning over for ACTA.

- Jeg har selv kritiseret processen omkring traktaten, da jeg sad i Folketingets europaudvalg. Men nu er der en chance for at debattere, om det er en god eller dårlig aftale. Det håber jeg, at Europa-Parlamentet vil benytte sig af, siger ministeren, der afviser, at ACTA er skabt for at censurere internettet.

- ACTA handler om at håndhæve regler for patenter og ophavsret. Og danske virksomheder lever i den grad af, at vi kan sælge eksempelvis vindmøller, som andre ikke har lov til at kopiere, siger Pia Olsen Dyhr.

I Folketinget har kun Liberal Alliance og Enhedslisten meldt sig som klare modstandere af ACTA, mens både DFs Morten Messerschmidt og Venstres Jens Rohde har udtrykt skepsis mod aftalen i Europa-Parlamentet.

Parlamentet stemmer om ACTA til sommer.