Enhedslisten kan roligt hoppe med på regeringens Hercules-fly uden at frygte for at komme i clinch med folkeretten, forsikrer forsvarsminister Nicolai Wammen.

Når Danmark skal deltage i en mission i det nordlige Irak, er der ingen fare for at havne i samme situation som i 2003, siger forsvarsminister Nicolai Wammen (S).

Her fastslog en uafhængig hollandsk rapport, at Irak-krigen ikke kunne begrundes i den FN-resolution, som var Danmarks juridiske grundlag for at gå ind i krigen. Og dermed var der ikke tilstrækkeligt folkeretsligt grundlag. Men det er der nu.

»Folkeretligt har vi fået en henvendelse fra den irakiske regering om dansk deltagelse. Og jeg ser det som vigtigt, at Danmark bidrager sammen med andre lande til at hjælpe de mennesker, der er i en forfærdelig situation på grund af ISILs (Islamisk Stat, også kaldet IS, red) kyniske og nådesløse angreb. Og det er derfor, vi blandt andet med et dansk transportfly kan være med til at støtte op om den indsats,« siger Nicolai Wammen og fortsætter:

»Nu tager vi det her samråd, og jeg håber, det ender med, at Enhedslisten bakker op om aktionen. Det vil være bedst, hvis det er et enigt folketing«.

Enhedslisten har kaldt udenrigsminister Martin Lidegaard (R) og forsvarsminister Nicolai Wammen i hastesamråd om det danske bidrag til USAs indsats i Irak. Regeringen lægger op til, at Danmark skal sende et transportfly og cirka 55 folk til Irak.

Støttepartiet vil blandt andet være 100 procent sikker på, at den danske indsats ikke er en glidebane, der fører til, at Danmark skal sende F-16-fly eller kampsoldater til Irak.

»Vi står på et sikkert og godt fundament folkeretligt. Og derfor har vi også et godt udgangspunkt for at et enigt folketing bakker op om det,« siger Nicolai Wammen.

Og hvis Enhedslisten ikke bakker op, er der stadig et massivt flertal i Folketinget, der onsdag aften vil stemme for det danske bidrag.