Alle, der har mere end ti år tilbage på job, skal blive ét år længere for at finansiere uddannelse, mener R.

Fredensborg. De gamle skal give de unge en generationsgave. Sådan karakteriserer De Radikale partiets hovedkrav op til efterårets økonomiske 2025-forhandlinger.

Ved at sætte folkepensionsalderen op til 68 år allerede i 2025 - fem år før aftalt - vil partiet finansiere investeringer i uddannelse og unge.

- Vi ønsker at investere i vores fremtid, i vores børn og deres uddannelse. Vi vil investere i folkeskoler, ungdomsuddannelse og videregående uddannelser, siger partileder Morten Østergaard på De Radikales sommergruppemøde i Fredensborg.

Den højere pensionsalder må ikke gå ud over de nedslidte, pointerer beskæftigelsesordfører Sofie Carsten Nielsen. Det skal sikres ved at udbrede brugen af seniorførtidspension.

- Vi foreslår, at ordningen med seniorførtidspension lempes, så mennesker, der ikke har fuld arbejdsevne, får mulighed for at komme på seniorførtidspension, siger hun.

- Ordningen bruges ikke af mange i dag. Det vil vi gerne gøre muligt, så man ikke skal være bange for ikke at få sin pensionstid.

Adspurgt om De Radikale kan gå med til at forringe SU'en, hvis partiet får andre mærkesager gennemført i 2025-forhandlingerne, henviser Morten Østergaard til, at der under den tidligere regering blev lavet en SU-reform.

- Nu handler det om at få rettet op på de besparelser, der har været det seneste år, siger han og afviser, at De Radikale i sin regeringstid stod bag forringelser af uddannelsessystemet med SU-reformen.

- Mens vi var i regeringen, lykkedes det at løfte bevillingerne, så der aldrig har været så mange unge, der har startet på en uddannelse.

- Det er nu blevet erstattet af nedskæringer på alt fra daginstitutioner, hvor der er færre pædagoger, til gymnasier, der har mistet lærere og til de videregående uddannelser. Den udvikling ønsker vi at vende, siger Morten Østergaard.

/ritzau/