Flere politikere fandt tirsdag vej til langbord på Slotspladsen ved Christiansborg, hvor fagbevægelsen havde inviteret på »dåsetorsk« for at få sat mere skub i dagpengedebatten.

Der var dækket op med champagne på pap og »dåsetorsk« ved langbord på Slotspladsen foran Christiansborg tirsdag, hvor statsministeren inde bag murene traditionen tro holdt Folketingets åbningstale.

Anledningen til herlighederne var, at fagbevægelsen ville fange opmærksomheden hos politikerne og rette den mod de dagpengemodtagere, der står til at miste dagpengeretten efter nytår.

Selvom fisken på dåse i virkeligheden var tun, fik den alligevel lokket en snes politikere til bordet - hen til blandt andre formanden for Dansk Socialrådgiverforening, Bettina Post, der var klar til at debattere om dagpenge.

- Vi synes, det er et meget alvorligt problem. Ikke alene for de personer, der bliver ramt, men for hele samfundet. Vi er glade for akutpakken, og at der skabes et fokus i jobcentrene på at skaffe job og ikke alene på at kontrollere de ledige. Men vi håber også, at vi kan skabe lidt nysgerrighed efter at høre, om der kunne være nogle andre løsninger, lød det fra Bettina Post, umiddelbart inden de første dåser med tun blev åbnet på langbordet på Slotspladsen.

En af de politikere, der tog for sig af retterne, var Enhedslistens arbejdsmarkedsordfører, Christian Juhl.

- Jeg vil gerne støtte fagforeningernes krav om, at vi skal have nogle ordentlige regler for de arbejdsløse – og sikre dem, der er ved at falde ud over kanten. Det er fuldt berettigede krav, som jeg vil opfordre Helle, Villy og Margrethe til at lytte til, sagde Christian Juhl.

Selvom der langt fra var trængsel ved det lange bord på Slotspladsen, der fra middagens begyndelse umiddelbart havde fanget størst interesse hos den danske presse, samlede der sig en større flok for enden af bordet, da beskæftigelsesminister Mette Frederiksen (S) dukkede op.

- At vi sidder og bruger al tiden på at skyde skylden på hinanden - det er der ikke nogen arbejdsløse, der kommer i arbejde af. Det er en rigtig svær situation, men hvis vi gør alt, hvad vi kan i fællesskab – fagbevægelsen, kommunerne, jobcentrene, a-kasserne, de private arbejdsgivere og politikerne – så kan vi altså nå rigtig langt i fællesskab, lød det fra Mette Frederiksen, der nævnte blandt andet jobrotation og uddannelse som værktøjer, der skal hjælpe flere i arbejde.

En af de fremmødte, der også tiltrak sig stor opmærksomhed, var Jørgen Madsen fra Silkeborg, som var mødt op for at levere gode ideer til Mette Frederiksen. Han er ledig.

- I morgen skal jeg til samtale i mit jobcenter og dagen efter i min a-kasse. Møderne handler om nøjagtig det samme. Derfor var min tanke, at Mette Frederiksen kunne få den gode ide, at vi som ledige skal til én samtale om det samme. På den måde er de fri for at spilde min tid og kan holde fri eller finde arbejde til nogle arbejdsløse, lød forslaget fra Jørgen Madsen, der efter en snak med Mette Frederiksen havde en god fornemmelse af, at ministeren havde lyttet til ham.

- Hun lovede mig faktisk, at når jeg kommer hjem til Silkeborg i morgen (onsdag, red.), så er de fri for at indkalde mig til to samtaler, der handler om nøjagtig det samme.