Topministrene og regeringens spindoktorer var ikke til at skyde igennem onsdag. Det var som at se et fodboldhold, der pludselig begynder at score mål på stribe efter en rigtig dårlig og målfattig sæson.

Alle strålede af glæde: Både statsminister Helle Thorning-Schmidt, finansminister Bjarne Corydon, økonomiminister Margrethe Vestager, beskæftigelsesminister Mette Frederiksen og den nye SF-formand Annette Vilhelmsen.

Grunden var aftalen mellem regeringen, Dansk Arbejdsgiverforening, Kommunernes Landsforening og Danske Regioner om 12.500 akutjob til de de ledige, der står til at ryge ud af dagpengesystemet til nytår.

Chefarkitekten bag planen er Bjarne Corydon, og han har med et snuptag bragt regeringen i offensiven, sat de borgerlige og Enhedslisten i skak, fjernet det største problem i finanslovsforhandlingerne og åbnet mulighed for forlig til begge sider. 

Enhedslisten kan ikke længere klage over, at der ikke gøres noget for de ledige. Det samme gælder kritikerne i S-baglandet, SF og fagbevægelsen. Dermed er det største problem i finanslovsforhandlingerne også fjernet, og det styrker regeringen kraftigt i dens forhandlingsposition med de borgerlige partier.

Det gør slutspillet i finansloven mere åbent, og Corydon kan vælge friere mellem en aftale med de borgerlige eller med Enhedslisten.

Planen har været holdt hemmelig blandt en lille gruppe topfolk i mere end en måned. Forarbejdet startede ifølge bt.dk's oplysninger allerede i begyndelsen af september lige efter at akutplanen var lavet - åbenbart i erkendelse af at der manglede noget ekstra til at samle de ledige op, der røg ud af systemet. Bjarne Corydon tog initiativet i forståelse med Thorning, og kort efter kom planen op i regeringens økonomiudvalg, hvor Mette Frederiksen og Margrethe Vestager deltog i arbejdet.

Men ifølge flere kilder er det især Bjarne Corydons gode og tillidsfulde forhold til arbejdsgiverne, der har været omdrejningspunkt for, at projektet kunne lykkes. Det er lidt af en genistreg for regeringen at få arbejdsgiverne med i planen. For det betyder, at de også har et ansvar for at det lykkes, og det er de godt selv klar over.

- Det er ikke noget, vi gør for at hjælpe regeringen, og der er ikke nogen, der kan presse os til noget. Men den sidste tid har været ødelæggende. vi har simpelthen nået et punkt, hvor væksten er så lav, at de ledige hober sig op i en kø. Og det problem skal vi have løst, siger Dansk Arbejdsgiverforenings direktør Jørn Neergaard Larsen.

De borgerlige siger, det ikke er nye jobs?

- Helt nye jobs kan kun skabes ved vækst. Men dette vil hjælpe de ledige og få fjernet den kø, der er opstået, siger Jørn Neergaard Larsen.

- For mig handler det slet ikke om strategi, men om at hjælpe de mennesker, der får et problem, og vi skal give arbejdsgiverne en stor tak for at medvirke til at finde en løsning. Nu tror jeg godt vi kan stoppe snakken om, at folk må gå fra hus og hjem. Og jeg synes V og K skulle klappe lidt i hænderne i stedet for at kritisere, siger Bjarne Corydon.

- Det er et historisk gennembrud, siger Mette Frederiksen.

Vil det ikke bare skubbe andre bag i køen?

- Nej vi løser et akut problem for dem, der er mest udsatte. Og vi har andre initiativer på vej, som vil skabe vækst, der vil skabe jobs til de øvrige, siger hun.

Aftalen fjerner også et problem for den ny SF-formand Annette Vilhelmsen. Hendes største udfordring er nu løst.

De 12.500 akutjob, som er målet, fordeler sig med 7.500 på det private arbejdsmarked og 5.000 i det offentlige. Private arbejdsgivere, der opretter et-årige akutjob får en jobpræmie på 25.000 kr.