I en kronik kritiserer Birthe Rønn Hornbech trangen til at afbilde profeten Muhammed. Hvorfor står vi fast på at ville håne og spotte, spørger den tidligere integrationsminister.

Tidligere integrationsminister Birthe Rønn Hornbech (V) går nu i rette med de mange debattører, politikere og meningsdannere, der har stået fast på retten til at tegne og karikere profeten Muhammed under den seneste måneds hidsige ytringsfrihedsdebat.

I en kronik i Politiken undrer folketingspolitikeren sig over, at retten til at tegne Muhammed er blevet noget, der kæmpes indædt for.

»Ytringsfriheden blev jo ikke en grundlovssikret ret, for at flertallet skulle forhåne mindretal. Tværtimod giver frihedsrettighederne os ret til at leve i Danmark med vor forskellige tro og kultur. Men uden gensidig respekt kan vi ikke leve med vore forskelligheder,« skriver Birthe Rønn Hornbech.

Siden sidste måneds angreb i Paris har diskussionen om ytringsfriheden atter taget dagsordenen i den offentlige debat herhjemme. Også blandt politikerne, hvor Venstres politiske ordfører, Inger Støjberg (V), eksempelvis ærgrede sig over, at danske aviser ikke genoptrykte Muhammed-tegningerne fra 2005 i sympati med deres franske kolleger på satirebladet Charlie Hebdo.

Efter weekendens attentater i København, hvor den svenske kunstner Lars Vilks var et af målene, har flere politikere og debattører nok en gang stået fast på vigtigheden af, at medier og satirikere står fat på deres ret til at lave sjov med religiøse symboler.

Men Birthe Rønn Hornbech har vanskeligt ved se formålet med den øvelse.

»Undskyld jeg spørger, men hvorfor er den slags tegninger så vigtige for de såkaldt danske værdier? Hvorfor skal der kæmpes så indædt for dem, og hvorfor skal vi trods alt blive ved med at bringe dem, når de ikke rykker som i Danmark end at nedgøre mennesker med religiøse følelser?. Vi er meget rapkæftede og uhøflige i Danmark,« konstaterer hun i kronikken.

Birthe Rønn Hornbech har tidligere kritiseret sit eget partis linje i integrationsdebatten og førte så sent som i sommer an i den interne kritik af partiets oplæg til en strammere udlændingepolitik.

I sin kronik fastslår den tidligere integrationsminister i stedet, at man skal møde med det muslimske mindretal med dialog.