******
"Jeg har tjent hos en smed og jeg har fisket sildehaj og skrubbet borde og drukket mig vind og skæv og jaget rotter og truet folk på livet, jeg har set livets vrangside... Det er det satans irske blod der rinder i mine årer, det har sin egen vilje". Sådan opsummerer den 14-årige, rødhårede, temperamentsfulde Tom Collins i året 1640 sit liv halvvejs inde i Bjarne Reuters nye roman "Prins Faisals Ring".

Og der kommer meget mere. På det tidspunkt har han, der er halvt irsk, halvt britisk, levet på sin lille fødeø i Caraibien og arbejdet som slavepisker på en kæmpeplantage på Jamaica. Og senere sejler han med en spansk galeon, og sidst men ikke mindst som sørøver hos den mægtige kaptajn C. W. Bull. Hele tiden på jagt efter lykken i skikkelse af den sorte (slave)prins Faisal, der skal gøre Tom rig som tak for at han reddede hans liv.

Det er en hæsblæsende, blændende roman, Bjarne Reuter har begået og som udkommer på hans 50 års fødselsdag. Med mere end 60 bøger og en række filmmanuskripter bag sig, har Reuter for længst slået sit navn så fast som man kan i jantelovens hjemland. Og denne bog er fuldt på højde med det bedste fra hans pen som f.eks. "Når snerlen blomstrer" og "Drengene fra Skt. Petri".

"Prins Faisals Ring" er en murstensstor roman - faktisk 4 bøger - om hvordan en dreng bliver mand, og lærer sig selv og tilværelsen at kende på den hårde måde. Han kommer så langt ned i skidtet at han konkluderer, at "man kan godt plukke håret af en skaldet", men ender dog alligevel med at overkomme alle udfordringer.

Reuters nye roman er muligvis tænkt som en ungdomsbog, med ordforklaringer og illustrationer. Men "Prins Faisals Ring" er meget mere end det. Den er klinisk renset for belærende tonefald og pædagogiske pegefingre. Den er grusom og eventyrlig, bevægende og usentimental, fængende og handlingsmættet - på én gang. Og den er skrevet med en nærmest struttende fantasi i et sprog, der effektivt maler 1600-tallets livskraftige, myldrende liv i Caraibien frem i den indre biograf.

Historien om Tom Collins er så formfuldendt fortalt, at den blander sig jævnbyrdigt med litteraturens store og fortsætter de stolte traditioner fra "Skatteøen" og "Oliver Twist".

Bjarne Reuter:



"Prins Faisals Ring"



Illustreret af Anette Reuter



504 sider, 325 kr.



Gyldendal