Danske mænds fertilitet er i bund. Men skylden er ikke deres egen - det er mors.

De danske mænds sædkvalitet hører blandt de dårligste i Europa. Rent faktisk er den af så ringe kvalitet, at hver femte danske mand ligger under WHOs kvalitetsmål, hvor koncentration er 20 millioner sædceller /ml.

Men mændene kan hverken gøre fra eller til - fejlen er nemlig deres mors.

Niels Jørgensen fra Rigshospitalets klinik for vækst og reproduktion er forfatter til en ny artikel, der beskriver det stigende problem:

- Det er ikke så meget mændenes egen livsstil, men hos deres mødre den grundlæggende skade er sket, forklarer han.

Ifølge undersøgelsen er danske mænds fertilitet dårligere end både finnernes, svenskerne og litauiske mænds. Men de vordende mødre bærer en stor del af ansvaret ved ikke at tænke sig om under graviditeten:

- Det er jo der, testiklerne og potentialet for sædkvalitet anlægges. Og i øvrigt også om man senere vil udvikle testikelkræft, siger Niels Jørgensen. Det er typisk rygning, der er den store synder, og det er bevist, at hvis moren ryger, har manden en ringere sædkvalitet, end hvis hun ikke gør.

Er man en meget forfængelig mor, er det heller ikke sikkert, at den kommende søns fertilitet er helt i top:

- Phtalater og parabener, der er i kosmetikindustriens produkter har man en del fokus på, dels fordi de kan vise at have en hormonlignende effekt, dels fordi de forekommer i ustyrlige mængder i det daglige, siger Niels Jørgensen.

lje@bt.dk