Kaptajn Richard Phillips fra Mærsk-skibet Alabama blev påskedag befriet ved en militæraktion efter fem nervepirrende dage som gidsel. Tre pirater mistede livet ved befrielsesaktionen.

____simple_html_dom__voku__html_wrapper____>Den amerikanske kaptajn Richard Phillips fra containerskibet Maersk Alamaba blev befriet fra sit fangenskab hos somaliske pirater i en dramatisk afslutning på fem dages nervekrig, siger den amerikanske flåde.

LÆS OGSÅ
  • Obama sagde ja til aktion


Den amerikanske flådeofficer John Daniels bekræfter, at Phillips er i sikkerhed efter en redningsoperation, der fandt sted klokken 18:19 (dansk tid) søndag.

Phillips har været i kontakt med sin familie og har været igennem rutinemæssige lægeundersøgelser efter sit fangenskab,

Præsident Barack Obama udtrykte sent søndag aften stor glæde over befrielsen af Phillips og sagde, at han er fast besluttet på at gribe effektivt ind over for sørøveriet i regionen.

Kaptajn sprang i vandet

Kaptajnen blev befriet af det amerikanske søværn, der åbnede ild mod piraterne, der befandt sig i en redningsflåde sammen med kaptajnen udenfor den somaliske lyst.

Ifølge Ritzau, så sprang kaptajnen i vandet under beskydningen og blev reddet op og bragt hen til den nærliggende krigsskib, USS Bainbridge, der er et af de amerikanske flådefartøjer i området.

- Jeg er lettet. Det er utroligt, at han er i sikkerhed. Og han er en helt, det er der ingen tvivl om, sagde en nabo til Phillips, Stephen Herrera, i hans hjemby Underhill i delstaten Vermont.

Befrielsesaktionen blev sat i værk, da det amerikanske militær vurderede, at Richard Phillips var ' i overhængende fare for at blive dræbt' af piraterne, skriver nyhedsbureaet AP.

Tre pirater dræbt

Tre pirater blev dræbt og en såret ved befrielsesaktionen. Den sårede pirat er nu i den amerikanske hærs varetægt, oplyser en højtstående kilde fra den amerikanske efterretningstjeneste til nyhedsbureauet AP.

De amerikanske myndigheder skal nu tage stilling til, om den tilfangetagne pirat kan retsforfølges

Skibet blev onsdag kapret af somaliske pirater, men det lykkedes siden besætningen at genvinde kontrollen med skibet og slippe fri. Kaptajnen blev dog stadig holdt som gidsel i et mindre redningsfartøj i Det Indiske Ocean ud for Somalias kyst med krav om løsesum.

Piraterne havde advaret mod magtanvendelse og krævede to millioner dollar (11,3 millioner kroner) i løsepenge for Phillips.

Læs videre længere nede

Pirater lover hævn
Somaliske pirater holder i øjeblikket mere end et dusin andre skibe kapret og med dem omkring 200 besætningsmedlemmer.

I Somalia lover pirater hævn for drabet på deres tre kammerater. Fredag dræbte franske styrker to pirater på en kapret fransk yacht i området.

- Franskmændene og amerikanerne vil fortryde, at de begyndte på drab. Vi dræber ikke, men tager kun løsepenge. Vi vil gøre noget mod enhver, vi ser som fransk eller amerikansk fra nu, siger Hussein, en pirat, til Reuters over satellittelefon.

SE BT TV: Mærsk-kaptajn befriet fra somaliske pirater