Selv om medicinkoncernen H. Lundbeck A/S i årevis har været klar over, at medicinsk behandling af depression kan øge risikoen for at begå selvmord, har koncernen ikke delt sin viden med de tusindvis af danske patienter, som har taget koncernens antidepressive piller, Cipramil og Cipralex. Det har Lundbeck ellers gjort i andre lande, skriver Politiken.

- Der har ikke været et krav fra de danske myndigheder om den information, siger Lundbecks udviklingsdirektør Anders Gersel Pedersen.

I USA har de amerikanske sundhedsmyndigheder med øjeblikkelig virkning krævet, at antidepressiver skal have en advarsel på pilleæsken om, at der specielt i begyndelsen af behandlingen er en øget selvmordsrisiko.

Målet med advarslen er at få læger og andre til nøje at overvåge patienterne. De danske myndigheder vil følge amerikanernes krav, og Lundbeck vil følge myndighedernes krav.

- Vi er naturligvis indstillet på at lave en ordlyd, som Lægemiddelstyrelsen mener er acceptabel og god, siger Anders Gersel Pedersen.

Kontorchef Per Helboe fra Lægemiddelstyrelsen siger til Politiken, at producenterne vil få besked på fremover at informere behandlerne om den øgede selvmordsrisiko. Og at styrelsen formentlig også vil kræve, at advarslen fremgår af de indlægssedler, der ligger i pilleæskerne./ritzau/