Jagten på babysæler i det nordlige Canada trækker blodige sportil Danmark.

____simple_html_dom__voku__html_wrapper____>Det er helt fint at smadre baghovedet på en 12 dage gammel babysæl med en stor kølle for sekunder efter at pelse det lille kræ for øjnene af den lille forsvarsløse skabnings mor. Det mener Danmarks førende pelshandler, buntmager Finn Birger Christensen.

Han forstår ikke, hvorfor dyrevenner verden rundt er fortørnede over den massive jagt på babysæler, som netop i disse dage er gået ind i det nordlige Canada. En jagt, hvor 12.000 sælfangere bevæbnet med køller, hakker og rifler drøner hen over isen på deres snescootere for at dræbe og pelse op mod 350.000 babysæler, som eksporteres til blandt andet Danmark og Norge, hvor det fine skind fra sælungerne er særligt eftertragtet, fordi det er ekstraordinært blødt.

Den højt respekterede buntmager Finn Birger Christensen fra pels- og modehuset Birger Christensen i København har selv købt skind fra babysæler i Canada. Skind, som han nu sælger som jakker og frakker i sine butikker i København. Han vil til enhver tid forsvare, at der drives jagt på 12 dage gamle sælunger, der endnu ikke kan svømme og derfor er forsvarsløse. Der skal nemlig tyndes ud i bestanden.

»Man kunne måske finde en anden måde at aflive dem på - det skal jeg ikke gøre mig klog på,« siger buntmageren og direktøren, som selv tog til New Foundland for to år siden for at købe skind fra babysæler og for at finde ud af, om han kunne stå inde for metoden, hvormed dyrene blev aflivet. En metode, hvor sælfangerne med et eller to slag mod hovedet knuser sælens hjerneskal med en kølle.

Skal tynde ud
»Det er jo under kontrol af regeringen, så det foregår så humant som muligt. Der må selvfølgelig være enkelte gange, hvor sælfangerne ikke rammer præcist med køllen, men jeg er altså af den skole, at hvis den canadiske regering siger god for det, så er det i orden,« siger Finn Birger Christensen, som pointerer, at det er helt nødvendigt at tynde ud i bestanden af sæler, så der ikke opstår virus blandt sælerne.

Men Dyrenes Beskyttelse er langtfra enig i, at en blåstempling fra den canadiske regering er nok. Direktør i Dyrenes Beskyttelse Ole Münster undrer sig over, hvorfor jægerne ikke skyder dyrene i stedet, hvis de absolut skal dræbes for at blive lavet om til vinterfrakker.

»Det er en meget brutal måde at aflive de forsvarsløse unger på. Det giver ingen mening for os, at man dræber et dyr på den måde for at bruge det til en pels,« siger Ole Münster. Han appellerer til, at canadierne som et minimum finder en anden og mere human måde at slå dyrene ihjel på.

Brigitte Bardot-effekten
Finn Birger Christensen er mere bekymret for, at den fornyede fokus på den brutale canadiske jagt vil betyde, at salget af sælskind går i stå.

»Da Brigitte Bardot i sin tid lod sig fotografere med en lille hvid sælunge, så gik salget af sælskind helt i stå. Folk kunne ikke skelne mellem skind fra babysæler og voksne sæler, og det gik hårdt ud over Grønland,« forklarer den københavnske buntmager. Han husker, at det tog en del år, før dronning Ingrid og prinsesserne endelig var med til at trække salget af sælskind i gang igen.

Der er forbud mod at importere hvide babysælskind til et EU-land. Men når sælerne er 12 dage gamle, skifter skindene farve til sølvgrå, og så er det lovligt at indføre sælskindene.

boc@bt.dk