I et usædvanligt skarpt indlæg i journalisternes fagblad 'Journalisten' tager journalist i DR Helle Bygum bladet fra munden og fortæller råt for usødet om de massive indeklimaproblemer i DR-byen, hvor det ikke er usædvanligt, at folk bryder sammen efter fyraften, smadrede efter en hel dag, hvor de har hostet, haft næseblod, frosset, svedt og siddet i træk og kulde.

____simple_html_dom__voku__html_wrapper____>¨- Vi har gået med de problemer, siden vi flyttede ind i november for tre år siden. Det er ret rædselsfuldt. Folk lægger sig syge på stribe, men det er ret svært at bevise, at det er indeklimaets skyld, når det hedder sig, at folk har mellemørebetændelse eller lungebetændelse. Men det er da lidt usædvanligt at voksne mænd render rundt med mellemørebetændelse, siger Helle Bygum, som også er tillids- og sikkerhedsrepræsentant i DR.

LÆS OM STUDIEVÆRTENS KOLLAPS
  • Studievært fik ildebefindende


Læs mere nedenfor

To påbud fra Arbejdstilsynet
Allerede tilbage i februar 2008 gav Arbejdstilsynet DR to påbud efter en uanmeldt inspektion for dels indeklimaet med varme og træk i nyhedsstudierne og dels for huller i gulvet, hvor medarbejderne risikerede at snuble eller falde. Men den er helt gal, vurderer Helle Bygum.

- Vi fik altså det røde kort af Arbejdstilsynet. Det var så skrapt, at næste skridt ville være at lukke arbejdspladsen. Hele varmeluftsystemet er underdimensioneret og kører på 30 procent. Enten dør vi af kulde, eller også dør vi af varme. Kulden kan man klæde sig på til, og varmen kan man for så vidt også klæde sig af til - med visse begrænsninger. Men det værste er, at det trækker ad helvede til.

Hjernen slår fra
- Ledelsen i DR er dog i fuld gang med at udbedre tingene, men det tager lang tid. Mindst et år før indeklimaet siges at fungere. Men indtil da lever vi som fisk i et akvarie uden ilt. Vi lider simpelthen af iltsvind. Og så slår hjernen altså fra, konstaterer Helle Bygum.

Da tv-værten Line Gertsen i maj kollapsede for åben skærm midt under TV-avisen, havde hun få timer forinden beklaget sig i en mail til ledelsen over varmen i bygningen. Og hver dag lyder nye nødråb fra medarbejderne.

Erkender problemerne
Programproduktionsdirektør Mette Boch har tidligere erkendt, at der er problemer med indeklimaet i bygningen og lovet, at der gøres noget snart.