Nyt biotekselskab fra Århus har fået støtte fra fire investorer til at udvikle nyt middel mod leddegigt - også EU støtter teknologien bag.

Et nyt biotekselskab fra Århus har hentet 14 millioner kroner fra fire danske og svenske investorer til videre udvikling af et produkt til behandling af leddegigt. Med investeringen melder selskabet Cytoguide fra Incuba Science Park i Århus sig ind i kampen om det store og hastigt voksende globale marked for behandling af leddegigt.

Cytoguide's produkt har potentialet til at maksimere effekten af en allerede kendt gigtmedicin. Samtidig skal det kunne nedsætte bivirkningerne drastisk. Medicinsk behandling af leddegigt er ofte et tveægget sværd, da bivirkninger sætter begrænsninger for behandlingen.

De fire investorer - Novo A/S, Østjysk Innovation, Karolinska Development, og Lund University Bioscience - er blevet overbevist om firmaets potentiale. Sideløbende har EU netop doneret 18 millioner kroner til Cytoguide-direktør Søren Moestrups gruppe på Aarhus Universitet - penge som er øremærket til videnskabelig forskning i mulighederne for at bruge teknologien bag produktet mere generelt i behandling af sygdomme.

- Bivirkninger er den største hæmsko for anvendelsen af mange lægemidler. Hvis vores koncept holder stik, vil vi med den nye gigtmedicin kunne tæmme det aktive stofs bivirkninger og samtidig frigøre dets kræfter til gavn for patienterne, siger professor Søren Moestrup, som har grundlagt Cytoguide sammen med Jonas Graversen og Holger Jon Møller.

/ritzau/