Love Shop er gået gruelig meget igennem, bl.a. to dødsfald. Men nu er gruppen klar med sit ellevte album, der bl.a. indeholder den første ’rigtige’ danske fodboldsang.

Rockgruppen Love Shop har flere gange været truet af lukning. Hele to dødsfald har været en af mange udfordringer for gruppen, der alligevel nu kan udsende sit ellevte album, Risiko’.

Gruppen har sin grundtone, der males af mastermind Jens Unmacks poetiske og melodiske sangskrivning - af hans sangstemme. Men som alle, der har fulgt Love Shop siden begyndelsen sidst i 80erne, ved, er gruppen med skiftende besætninger altid gået til biddet med et ubønhørligt krav om selvfornyelse. Også denne gang.

»Jeg blev lamslået, da jeg opdagede, at dette er vores album nr. 11. Meget få kunstnere har formået at udgive 11 album, der stadig har noget at byde på,« siger Jens Unmack, som BT møder på en klassisk, tilrøget beverding tæt på hans hjem på Frederiksberg, som engang var Simon Spies’ stambar. Denne råkolde onsdag er rejsedrømme afløst af drømmenes København. ’Risiko’ udkommer i næste uge.

»Man bliver let et nostalgi-band, der kun bliver hørt, fordi man har en fortid og ikke har noget at sige i nutiden. Opgaven for os denne gang har været at udfordre os selv, så det ikke bare lyder som det seneste par album,« siger han.

Billeder og refleksioner

På det nye Love Shop-album er der sange, der mere eller mindre sporadisk tager udgangspunkt i billeder og refleksioner, der rækker tilbage mod Jens Unmacks barndomshjem ved Viborg. Som i gennembrudshittet ’En nat bliver det sommer’, der blev den definerende Love Shop-sang.

Det gælder ’Kom aftenernes vind’ (westernfilm) og ’For den engelske regn’ (fodbold). Og så er der ’Skøjteløb på Bagsværd Sø’ - en hyldest til Gasolin’.

Sangen udspringer på en måde af en søgang i Tivoli sidste sommer.

»Jeg har hørt rigtig meget Gasolin’ det sidste års tid efter Kim Larsens 70 års fødselsdag,« siger Jens Unmack.

»Min tourmanager og jeg gik til koncert med Larsen i Tivoli, hvor det stod ned i tove. Alligevel var det en fuldstændig magisk aften. Vi diskuterede på vejen derhen, om man ville få ondt af ham, nu hvor han er tvunget til at sidde ned. Men han synger jo bedre end nogensinde. Det er det smukke: at Kim Larsen stadig er inde i den krop, der ikke kan så meget, som den kunne tidligere.«

Udtrykket ’Skøjteløb på Bagsværd Sø’ stammer fra Gasolin’s ’Det bedste til mig og mine venner’:

’Nerverne som glas på resteniler, skøjteløb på Bagsværd Sø, kærlighed i kolde biler, og så er man sgu bange for at dø’.

Film fyldt med glæde

For mange i Gasolin’-generationen har disse få ord altid stået som en lille magisk plakat, der lover en uforglemmelig film fyldt med glæde, liv og død, savn. Også for den, der skriver disse linjer, og som til en vis grad ligefrem har valgt bopæl tæt på søen på grund af den magiske, gamle sang.

»Jeg husker tydeligt, hvad de der linjer gjorde for mig som 14-årig, da jeg netop havde købt lp’en ’Gør det noget?’. Det var en stor film, der rullede sig ud for mig. Jeg anede ikke, hvad Bagsværd Sø var. Men det lød for mig som et forjættende nyt åbent land.«

Unmack skulle, som bekendt, komme til at opfylde drømmen om at indtage byen mod øst. Eller rettere halvdelen af drømmen. Drømmen var at blive rockstjerne – og fodboldstjerne.

»Teknisk var eller er jeg ikke ret god som fodboldspiller. Det er jeg nu heller ikke som musiker. Jeg kan ikke spille nogen instrumenter. Men det er lettere at fake i et studie end på fodboldbanen,« siger han med et af sine mange selvironiske grin.

På ’Risiko’ kan man høre en af de første egentlige, rigtige danske rockfodboldsange overhovedet. Sangen hylder fodboldspillet som passion, hvor andre danske fodboldsange konkret hylder landsholdet eller et klubhold. Den er ’fremprovokeret’ af Allan Gaarde, sportsdirektør i fodboldklubben AaB, som Unmack mødte under en frokost.

»Jeg har jo været hardcore Liverpool-fan, siden jeg var dreng. Der et mærkeligt semireligiøst forhold til en klub og et stadion, der ligger 1.200 km væk. Fodboldpassion kan være fyldt med glæde, skuffelse og håb, uanset hvor meget holdet svigter. Det er nederlagene, der definerer ens forhold til sit hold. Det er i nederlaget, man føler passionen. Det handler om at finde håb og fremdrift i at kunne spejle sig i noget, der er større og nogle gange også mindre end én selv. Det er en afstandsforelskelse, som man lever alt for intenst igennem. Men tænk dig den dag, det sker – at ens klub bliver mestre. Alt det onde, der nogensinde er gjort mod en, bliver forløst,« siger Jens Unmack.

»Umiddelbarhed, livsbekræftelse. De to ting kan få os, der beskæftiger sig med det, til at glemme i morgen og i går og være 100 pct. til stede, mens det foregår. Det er en stor kvalitet at kunne opleve selvforglemmelse i voksenlivet, som ikke er kemisk baseret – eller foregår i en seng. Adrenalinet. Man skal tro på, at hver aften bliver den bedste.«

Talen under interviewet falder på Arsenal-fan Ray Davies, den legendariske leder af rockgruppen The Kinks. Udover The Beatles, Rolling Stones og The Who den ene af de fire store britiske 60er pigtrådsgrupper. Som Love Shop har skrevet en stor håndfuld sange, der sætter lyd på et København ’state of mind’, har Ray Davies skrevet sange, der bedre end mange andre lyder af England og London.

»Jeg har altid været meget begejstret for sange, der udtrykker en by. Lou Reed om New York. Ray Davies om London. Alt i ’Waterloo Sunset’ er godt. Det at fange et billede af en by. Det er fantastisk. Fornemmelsen af at stå på en station i London en efterårsaften, hvor folk er på vej i teatret med deres kærester, eller på vej hjem fra arbejdet. Det er magisk. Jeg ville elske det, hvis der var nogen, der havde det på samme måde med en af vores utallige københavnersange, hæ, men det må andre afgøre,« siger Unmack.

Jens Unmack og Love Shop

Love Shop blev dannet i 1986 af Hilmer Hassig (sangskrivning, guitar, keyboards, produktion) og Jens Unmack (sangskrivning, vokal).

1987 blev korsanger Mikael Dehn en del af gruppen. Med denne besætning udgav gruppen i 1990 debutalbummet ’1990’, og året efter trådte Henrik Hall (mundharpe, fløjte, kor, m.m.) ind i gruppen, efter at have gæstemedvirket på debutalbummet. Love Shop udsendte efterfølgende albummene ’DK’ (1992) og ’Billeder af verden’ (1994). I 1995 forlod Dehn gruppen. Hassig, Unmack og Hall udsendte i perioden 1997–2003 Love Shop-albummene ’GO!’, ’Det løse liv’, ’Anti’, og ’National’.

I 2004 meddelte bandet at de ville holde pause på ubestemt tid, og kort tid efter forlod Hilmer Hassig gruppen. Efterfølgende udsendte Unmack og Hall hver to soloalbums, mens Hassig bl.a. producerede for andre kunstnere. I november 2008 blev Hilmer Hassig dræbt ved en trafikulykke, og Love Shop optrådte ved to hyldestkoncerter i februar 2009.

I slutningen af 2009 tog Love Shop på turné, og året efter udkom gruppens ottende album, Frelsens hær, det første album med Jens Unmack og Henrik Hall som tilbageværende medlemmer. I januar 2011 døde Henrik Hall af kræft. I oktober 2012 udkom Love Shop’s niende album, ’Skandinavisk lyst’, nu med Jens Unmack som eneste tilbageværende medlem. ’Kærlighed og straf’ udkom i oktober 2014.

Det nyeste ’Risiko’ udkommer i næste uge.

Love Shop består i dag af Jens Unmack, Mikkel Damgaard – keyboards, Mika Vandborg – guitar, Thomas Risell – bass og Thomas Duus – trommer.