Helsingør Kommune kunne for allerede to år siden være gået ind i sagen om den fireårige dreng, der blev holdt hemmelig og led under vanrøgt, men kommunen har misforstået vejledningen, vurderer Den Sociale Ankestyrelse.

Da Ankestyrelsen i 2010 svarede Helsingør Kommune på en henvendelse om et muligt barn, der blev holdt hemmeligt og vanrøgtet, skete der ikke noget. Det undrer Henrik Horster, ankechef for Helsingør Kommune, som fortæller, at man svarede kommunen, at den skulle undersøge sagen nærmere.

- Vi fik en henvendelse fra Helsingør Kommune, som var bekymret over, at der muligvis var et barn, der led alvorlig overlast på den her adresse. Kommunen spurgte os, hvilke muligheder den havde for at gribe ind i sådan en situation, siger Henrik Horster.

Han fortæller, at man i sådanne sager henviser til tilsynsforpligtelsen i Serviceloven.

- Og så er det op til kommunen at skønne, om nogen kan være i fare. Hvis det er tilfældet, skal sagen undersøges til bunds, for eksempel ved at aflægge familien et besøg. Så kan det godt være, at kommunen møder en lukket dør. Men så må man jo kontakte politiet, siger han.

Sagen om det fireårige garagebarn begyndte at rulle fredag morgen, efter det blev offentliggjort, at Nordsjællands Politi i august i forbindelse med en undersøgelse af anden kriminalitet fandt den vanrøgtede dreng på anslået fire år under et tæppe i en garage i Helsingør.

Drengen var i rigtig dårlig fysisk og psykisk tilstand, da politiet fandt ham, og han blev straks tvangsfjernet.

Forældrene, der i forvejen har fået tvangsfjernet seks børn, har angiveligt fået det syvende barn i al hemmelighed. Drengen er således blevet holdt hemmelig for de kommunale myndigheder og har intet cpr-nummer. Heller ikke familiens naboer vidste, han eksisterede.

Sagen har fået tidligere socialminister, Benedikte Kiær (K) til at stille spørgsmål til socialminister Karen Hækkerup (S).

- Jeg ønsker, at ministeren skal forholde sig til, om der er regler i lovgivningen, der forhindrer kommunerne i at reagere på underretninger om børn, der kan være udsat for omsorgssvigt. Det siger sig selv, at det er helt uholdbart, hvis det er sandt, siger Benedikte Kiær til bt.dk.

Fredag ledte politiet efter endnu et hemmeligt barn på adressen, bekræfter kommunaldirektør i Helsingør Kommune Bjarne Pedersen over for DR Nyheder, men politiet fandt dog intet på de adresser, hvor en eventuel søster muligvis kunne opholde sig.

Hos Den Sociale Ankestyrelse vil man tage fat i Helsingør Kommune for at få drøftet misforståelsen, der reelt har stjålet to år af den fireåriges barndom.

- Det er jo fagfolk, der kommunikerer med hinanden, når vi bliver kontaktet i den her slags sager. Og derfor går vi som udgangspunkt også ud fra, at kommunen kender loven, som vi henviser til. Men det er da klart, at den her sag giver mig anledning til at kontakte Helsingør Kommune mandag morgen for at tage en drøftelse om, hvad der er gået galt. Og om de i bund og grund ikke mener det samme som os, når de læser mailkorrespondancen igennem, siger Henrik Horster.

Forældrene er blevet sigtet i sagen efter en paragraf i Straffeloven, der kan give op til to års fængsel.