Politiaktion mod illegal indisk arbejdskraft betød, at tusinder af avisabonnenter måtte spejde forgæves efter deres morgenaviser.

  • VIDEO: Politiet slår til mod avisbude

    ____simple_html_dom__voku__html_wrapper____>Politiet har sprængt en omfattende indisk mafia, som illegalt opholder sig i Danmark og beskæftiger sig med distribution af aviser og varetransport.

    100 politifolk i seks storkøbenhavnske politikredse deltog natten til i går i den målrettede aktion på 15 forskellige adresser. I alt 50 udlændinge, fortrinsvis illegale indiske indvandrere uden arbejds- og opholdstilladelse, blev anholdt.

    Fem formodede hovedmænd blev efter grundlovsforhør fængslet, mens 45 tilbageholdes efter reglerne i udlændingeloven.

    Aktionen blev indledt kl. 00.30 og fortsatte til langt op ad formiddagen under ledelse af kriminalinspektør Leif Jørgensen, Næstved, med bistand fra Rigspolitiets Task Force enhed, Københavns Politi, Told & Skat samt Grænsepolitiet på Lolland Falster.

    Fem af de anholdte blev i går eftermiddag fremstillet bag dobbelt lukkede døre ved retten i Næstved. De øvrige 45 anholdte blev alle tilbageholdt og afhørt på forskellige politistationer i Storkøbenhavn. De er alle administrativt frihedsberøvet i tre gange 24 timer efter reglerne i udlændingeloven.

    Den minutiøst planlagte aktion kommer efter en anholdelse ved Københavns Lufthavn, hvor en mand af indisk oprindelse blev taget med falsk pas.

    Efterforskningen mod inderen afslørede, at han drev et omfattende netværk, fortrinsvis af avisbude og mindre enmands ejede distributionsfirmaer. Budene har finansieret deres illegale ophold i Danmark med avisomdeling, mens andre har virket i distributionsnettet og udført sort arbejde. De typiske lønninger var ifølge flere kilder i størrelsesordenen 30-40 kr. i timen.

    Grundlovsforhøret af de fem formodede hovedmænd foregik bag såkaldt dobbelt lukkede døre ved retten i Næstved. Det vil sige, at dommeren gav anklager, vicepolitimester Otto Høj Madsen, medhold i, at offentligheden ikke må få besked om, hvad politiet sigter de anholdte for.

    B.T. erfarer, at der er tale om fem mænd, som politiet sigter for bl.a. organiseret menneskesmugling og sort arbejde, idet de som bagmænd i distributionsnettet løbende har hentet illegal arbejdskraft fra udlandet. Typisk mennesker for hvem en timeløb på 30-40 kr. er en formue. Specialenheden Task Force og Grænsepolitiets andel i aktionen bekræfter indirekte, at sagen rummer organiseret menneskesmugling.

    Beslutningen om dobbelt dørlukning tyder desuden på, at der kan forventes flere anholdelser i sagen.

    De 45 udenlandske bude, som blev anholdt, var alle beskæftiget med avisudbringning i Storkøbenhavn bl.a. på Mozartsvej i Københavns sydvestkvarter, på Sølvtorvet i København, i Skolegade i Valby, på Værebrovej i Bagsværd og på Jægersborg Allé i Lyngby.

    Bladkompagniets salgs- og markedsdirektør Kim Larsen oplyser, at kompagniets underleverandører skal være medlem af en arbejdsgiverorganisation:

    »Hvis det passer, at de har brugt illegal arbejdskraft, vil vi naturligvis ikke bruge dem mere.«

    Ifølge SiD Transport har forbundet adskillige gange henvendt sig til Bladkompagniet for at gøre opmærksom på brodne kar blandt underleverandørerne.

    Nattens politiaktion gav desuden en række sidegevinster i form af anholdelse af andre indere, der opholdt sig illegalt i Danmark.

    Med hjælp fra en låsesmed trængte politiet ind i en lejlighed på Enghave Plads 17 B, hvor en 22-årig mand havde gemt sig under en dyne. Han var ved anholdelsen i besiddelse af et forfalsket belgisk pas, lydende på navnet Chavet Anvar. Hans fingeraftryk afslørede imidlertid, at hans rigtige identitet var indisk, samt at han har opholdt sig illegalt i Danmark i mere end et år, efter at han fik afslag på asyl og blev pålagt udrejse.