Mobilgiganterne Samsung og Apple er sammen med en række af de store teleselskaber ved at afskaffe det traditionelle SIM-kort i mobiltelefonerne. I stedet skal alle telefoner have et indbygget e-SIM-kort, så det bliver lettere at skifte teleselskab fremover.

Det bliver først i 2016, at der er premiere på det nye e-SIM-kort, som ifølge den britiske finansavis Financial Times er tæt på at blive en realitet. Samsung og Apple - verdens største og næststørste mobilproducent - er langt henne i forhandlinger med telebranchen om den helt nye måde at håndtere mobilabonnementer på.

Slut med kampen ved skuffen

Med et e-SIM-kort vil det være slut med at skulle skifte SIM-kort, når man får en ny telefon, eller når man skifter til et andet teleselskab. Det vil fremover alt sammen kunne styres på telefonens egen skærm, og det vil være slut med det uendelige kampe for at først finde og siden få åbnet skuffen eller lommen, som SIM-kortet efterfølgende skal lægges i.

Når der ikke længere skal være en SIM-kortskuffe i telefonen, kan telefonen muligvis blive endnu tyndere.

Telebranchens verdensorganisation, GSM Association, siger til Financial Times, at »størstedelen af teleselskaberne« er klar til at skifte til e-SIM-kort. De tæller blandt andet giganter som amerikanske AT&T, tyske Deutsche Telekom, britiske Vodafone, spanske Telefónica og franske Orange. En endelig aftale med Samsung og Apple er dog endnu ikke på plads.

I Danmark skiftede 1,02 millioner mobilkunder i 2014 til et andet selskab.

Ekspert: Pas på med sikkerheden

Teleanalytiker John Strand, direktør i Strand Consult, kalder udviklingen spændende men ser også problemer på sikkerhedsområdet.

»Man har længe talt om e-SIM-kort. Med Tingenes Internet vil masser af udstyr få brug for at være koblet på Internet, men de genererer ikke megen trafik eller skaber stor indtjening. Det vil blive omstændigt og dyrt at administrere og sende SIM-kort rundt. Men man skal huske, at SIM-kortet rummer en masse sikkerhed, og hvis man først åbner for lykkeposten med e-SIM-kort, får sikkerhedsfolkene travlt. Telefonen kan f.eks. blive kidnappet, for kender man telefonnummeret, vil man trådløst kunne sætte et nyt SIM-kort i, så al trafikken flyttes, og nogen kan lytte med. Der er også risiko for, at et e-SIM-kort kan klones, så jeg f.eks. kan stjæle dit telefonnummer og bruge det, mens du betaler regningern,« siger John Strand.

Det bliver lettere at skifte teleselskab, selv om det i mange lande sker på 24 timer, og man i USA kan flytte sit nummer på nogle få minutter.

»Spørgsmålet er, hvad et e-SIM-kort kommer til at koste. Dagens SIM-kort er efterhånden forholdsvis billige at producere. Måske har nogen patenter og rettigheder på e-SIM-kortområdet og skal have penge for at stille teknologien til rådighed. Oveni er plastik-SIM-kortet en fysisk vare, som skaber trafik i teleselskabernes butikker, hvilket de tjener mange penge på, når folk kommer indenfor og køber også andre ting,« siger John Strand.

SIM-kortet dør ikke foreløbig

Derfor vil nogle teleselskaber sikkert være tilbageholdende med at kaste sig over det nye, ligesom der fortsat vil være mange gamle telefoner, som har brug for et SIM-kort af plastik.

»Det fysiske SIM-kort vil leve i mange år endnu,« mener teleanalytikeren.

Apple lancerede sidste år et såkaldt Apple SIM til sine nye iPad-tavle-PCer, iPad Air 2 og iPad Mini 3. Med det kan man netop skifte mellem forskellige teleselskaber ved at vælge fra en liste i iOS-mobilstyresystemet. Sandsynligvis udvider Apple brugen af det i den kommende iPhone 6S, som ventes præsenteret 11. september, indtil det nye e-SIM-kort er klar.