Borgen (2:10) DR1, 4 stjerner ud af 6

Verden elsker dansk tv-drama. Først var det 'Forbrydelsen', nu er det 'Borgen' som både engelske og amerikanske medier har kaldt årets bedste tv-serie, foran 'Mad Men', 'Homeland' og 'Game of Thrones'.

Det er lidt af en mundfuld. Herhjemme trak første afsnit af sæson tre et rekordstort antal seere til, og det er slet ikke så underligt. For 'Borgen' har det, Birgitte Nyborg og andre statsministre leder efter i deres politiske projekt: folkelig forankring. Hvad enten han braiserer svinekæber eller skriver tv-dramatik, er Adam Price eminent til at gøre det komplicerede enkelt og tale direkte til os seere.

Han formår at skabe identifikation med seriens personer og forståelse for deres konflikter. Og så kan det da godt være, som et par mavesure kritikere har indvendt, at skildringen af først Nyborg og nu Katrine som enlig mor og karrierekvinde er en kliche. Men det gør jo ikke problemet mindre reelt, og når Birgitte træder et pivdyr op i stilletterne, mens hun roder rundt med den ny tv-direktør, så er jeg helt på.

'Borgen' rammer os, og derfor hænger vi også på i det politiske spin, som der for tilsyneladende bliver endnu mere af her i sæson tre. I hvert fald skulle vi hele seks gange i aftes høre om danske lovstramninger på kant med menneskerettighederne. Men ikke mindst har 'Borgen' Sidse Babett Knudsen, der bare bliver bedre og bedre. Jeg er vild med scenen, hvor Birgitte fortæller sin eks-Phillip om sine politiske planer og ikke selv kan lade være med at fnise over sin frækhed. Hvor hviler hun godt i den rolle.

Bomben blev smidt. Den tidligere statsminister har startet Nye Demokrater, et nyt parti, der vil bringe anstændigheden tilbage i dansk politik og genfinde dialogen med folket. Kruse lovede kamp til stregen, Jon Berthelsen har lus i skindpelsen, og på TV1 ulmer gløderne. TV1-delen har hidtil været det lidt kedelige ben i serien, men nu ser der ud til at komme mere kød på det med et rask lille trekantsdrama mellem Katrine, Alex Hjorth og den forsmåede nyhedschef, Torben Friis.

Dramaerne er kørt i stilling i stort og småt. Regn med at det bliver grimt, sagde Birgitte Nyborg til sine nye partikolleger, og det glæder vi os til. Grimt og gemytligt. Men hvad skal vi med ham Jeremy, det dødssyge engelske slipsedyr, som eks-statsministeren krøller lagener med? Betaler han overhovedet skat i Danmark?