Danske Studerendes Fællesråd er vrede over regeringens udmelding om at ville spare 8,7 milliarder på uddannelsesområdet.

Regeringens udmelding om at ville spare 8,7 milliarder på uddannelse på den kommende finanslov vækker vrede hos Danske Studerendes Fællesråd.

»Hvis regeringen sparer 8,7 milliarder på vores uddannelser, kommer det til at have katastrofale konsekvenser for vores uddannelser og for fremtidens samfund. Lige nu er vores uddannelser så underfinansierede, at vores uddannelser er på vippen til ikke længere at kunne defineres som kvalitetsuddannelser. Hvis regeringen gennemfører de her besparelser, så er jeg bange for, at vi ryger helt ud over kanten. Kvaliteten kommer til at lide et alvorligt knæk, og Danmark kommer til at få en dårligere uddannet befolkning,« skriver formand Yasmin Davali i en pressemeddelelse.

Hun påpeger, at universiteterne i forvejen har været udsat for en årlig to procents besparelse, den såkaldte grønthøsterbesparelse, siden 2002 og mener derfor, at det ikke er rigtigt, når uddannelses- og forskningsminister Esben Lunde Larsen (V) siger, at uddannelserne har været friholdt for besparelser.

»Finansieringen af vores uddannelser er på ingen måde fulgt med det øgede optag af studerende. Alene siden 2010 er det tilskud universiteterne får pr studerende faldet med 20,5 procent. Når Esben Lunde siger, at der ikke er blevet skåret på uddannelse, er det simpelthen ikke rigtigt. Uddannelsesinstitutionernes økonomi er over en årrække blevet udhulet, bid for bid. Det har haft helt åbenlyse konsekvenser, og flere universiteter har allerede nu været ude for hårde sparerunder,« siger Yasmin Davali.

Esben Lunde Larsen siger til Politiken, at ingen skal bilde ham ind, at »de institutioner, der i dag er kornfede, ikke også kan stramme op. Uddannelsesområdet skal holde for ligesom alle andre områder.« Den udmelding falder ikke i god jord hos de studerende.

»Studerende knokler for at få det bedste ud af nogle rigtigt dårlige rammer, så vi kan blive så dygtige som muligt. Vi har for få timer, de fleste af os får minimal feedback på vores arbejde, og vi sidder for mange mennesker i for små lokaler. Det er simpelthen for tyndt at blive ved med at sige, at studerende skal »holde for«. Det var det, vi fik af vide, da man lavede fremdriftsreformen, sidste gang man skar i vores SU, og når man har skåret i finansieringen af vores uddannelser de sidste mange år. Der må simpelthen være grænser for, hvor længe man kan bruge den undskyldning,« siger Yasmin Davali.

Hun opfordrer ministeren til i det mindste at tage ansvar for besparelserne, og lade være med at påstå at man kan finde 3,3 milliarder på småjusteringer, administration og nye købsaftaler.

»Der er ingen tvivl om, at hvis det her bliver gennemført, så kommer det grundlæggende til at skade kvaliteten af vores uddannelser. Det ville det klæde ministeren at være ærlig om. Nedskæringer er ikke en nødvendighed, det er et politisk valg. Når regeringen vælger at skære ned på uddannelser, så fravælger de også, at Danmark skal have en veluddannet befolkning i fremtiden,« siger Yasmin Davali.