Statsadvokat Mohammad Ahsan burde af egen drift have fortalt om, at hans bror er tiltalt i en stor sag om momssvig, siger eksperter.

En af Danmarks højest placerede anklagere – statsadvokat Mohammad Ahsan fra Rigsadvokaten, chef for 1. juridiske afdeling – har undladt at orientere Rigsadvokaten om en privat sag, som ellers er højest usædvanlig og kan få betydning i hans virke:

Statsadvokatens bror står tiltalt for momssvig af særlig grov karakter. Det skriver Berlingske.

Rigsadvokaten siger, at intet tyder på, at Mohammad Ahsan har været involveret i behandlingen af sagen. Men sagen er rejst af anklagemyndigheden i København, som er omfattet af Rigsadvokaten og Mohammad Ahsans tilsyn og har været det fra hans tiltrædelse ved Rigsadvokaten i august 2013.

Alligevel har han ikke nævnt sagen med ét ord over for sin arbejdsgiver. Ahsans bror er sammen med to andre mænd tiltalt for i perioden 2007-2009 i en IT-virksomhed i København at have snydt med moms for godt 50 millioner kroner – ifølge Kammeradvokaten er det samlede beløb dog snarere over 100 millioner kroner. Millioner af kroner er via pakistanske stråmænd ført ud af landet til blandt andet Dubai, mener kurator. De tiltalte nægter sig skyldige. Der er navneforbud i sagen, som begynder ved Retten på Frederiksberg til sommer, men har allerede nydt en vis politisk bevågenhed og været på blandt andet justitsministerens bord. Ikke mindst har politiet fået kritik for langsommelighed i sagen, hvilket kan ende med at føre til en betydelig nedsættelse af straffen, hvis de tiltalte kendes skyldige.

Først fredag efter at være blevet kontaktet af Berlingske underrettede Mohammad Ahsan Rigsadvokaten. En række eksperter kritiserer Ahsan for ikke allerede ved sin ansættelse at have fortalt om sagen, selv om statsadvokaten ikke har forbrudt sig mod love eller regler ved at tie.

Professor i forvaltningsret ved juridisk Institut ved Aarhus Universitet Jørgen Albæk Jensen mener, at statsadvokaten burde have informeret om familierelationen.

»Der findes jo det, man kalder »god forvaltningsskik«, der ikke er juridisk bindende, men er noget som følger almindelig sund praksis. Ud fra det perspektiv ville det være smart, at han havde nævnt familieforholdet, når han nu ved, at sagen kører,« siger Jørgen Albæk Jensen til Berlingske og uddyber:

»Det ville have været det rette at gøre for at forebygge mistanke om, at der er noget, man prøver at stikke under stolen.«

Anders Berg-Sørensen, der er lektor i forvaltningsetik ved Institut for Statskundskab ved Københavns Universitet, siger:

»I det øjeblik, hvor han ikke har noget at skjule, hvorfor så ikke også orientere om forholdet med broren? Ved at fortie oplysninger sår han tvivl om sin egen »renhed«, habilitet og sin evne til at forvalte embedet på et sagligt grundlag«.

Statsadvokat Mohammad Ahsan ønsker ikke at lade sig interviewe om sagen, men skriver i en e-mail til Berlingske:

»Jeg er meget ked af denne sag – også fordi man sætter mig og min arbejdsplads i forbindelse med sagen, som ikke har været i nærheden af mit skrivebord. Men i dag kan jeg godt se, at jeg måske på et tidligere tidspunkt burde have fortalt min arbejdsgiver om den familiemæssige relation for dermed at undgå enhver spekulation«.

Rigsadvokat Ole Hasselgaard skriver i en udtalelse:

»Den pågældende statsadvokat har i dag orienteret mig om, at han har en familiemæssig relation til en af de tiltalte i den omhandlede straffesag. Samtidig har han oplyst, at han ikke har haft nogen som helst berøring med sagens behandling, og at han selvsagt ville være inhabil i forhold til at medvirke ved behandlingen af den konkrete sag.«

For en sikkerheds skyld går Ole Hasselgaard nu alligevel sagsgangene igennem.

»Ansatte hos anklagemyndigheden skal naturligvis gøre deres arbejdsgiver opmærksom på forhold, der i en konkret sammenhæng kan begrunde inhabilitet. For en sikkerheds skyld har jeg nu bedt om at få en samlet oversigt over de konkrete sagsgange, men umiddelbart er der ikke noget, der tyder på, at det undervejs i sagens behandling har været aktuelt at tage spørgsmålet om statsadvokatens inhabilitet op,« hedder det i e-mailen.

Mohammad Ahsan begyndte sin karriere som dommerfuldmægtig i Højesteret, fortsatte derefter i Justitsministeriet, hvor han blev kontorchef og siden særlig kommitteret i Statsministeriet under Helle Thorning-Schmidt (S).

BNB