It-jurist advarer kraftigt mod ACTA. Men ligesom dagens tusinder ACTA-demonstranter er han galt afmarcheret, mener Socialdemokraternes IT-ordfører.

Denne eftermiddag går tusinder af utilfredse internetbrugere på gaden i landets største byer for at protestere mod ACTA-traktaten - som skal forhindre kopiering af immaterielle ting - som til sommer skal til afstemning i Europa Parlamentet.

Men ifølge Socialdemokraternes IT-ordfører, Trine Bramsen, har demonstranterne misforstået hele pointen.

- Det gør stort indtryk på mig, at så mange ikke har sat sig ind i, hvad ACTA egentlig er. Hvis man spørger demonstranterne, som går på gaden i dag, tror jeg, at meget få af dem har sat sig ind i, hvad traktaten går ud på, siger Trine Bramsen til b.dk.

Hun som ærgrer sig over de mange myter, der florerer om aftalen.

LÆS OGSÅ: 

- Udgangspunktet er, at vi mister arbejdspladser hver dag. Der foregår massiv kopiering af immaterielle ting, som folk sidder og bruger tid og arbejdskraft på. ACTA er en rigtig god løsning til at beskytte immaterielle rettigheder, for der er et behov for international lovgivning på det her område. Derfor er vi positive overfor ACTA, siger Trine Bramsen. 

Indien, Rusland og Kina er ikke med Men den pointe afviser IT-advokat Martin von Haller. Han har sat sig ind i aftalens lovtekst og hæfter sig ved, at ACTA (Anti-Counterfeiting Trade Agreement - red.), ikke bliver underskrevet af hverken Indien, Rusland eller Kina.

- Den eneste virkning, ACTA vil få, er i lande som allerede har gældende regler på området. ACTAs eneste formål er at binde landene til senere at underskrive regler, som primært kommer til at gælde for deres egne internetbruger, og det vil primært være store amerikanske medievirksomheder, som har gavn af det, siger Martin von Haller, partner i advokatfirmaet Bender von Haller Dragsted, som har fokus på IT-ret, til b.dk.

Ifølge Socialdemokraterne er det et spørgsmål om tid, før de manglende lande følger trop.

- Vi bliver nødt til at starte et sted. Det er utopi at tro, man kan få samtlige verdens nationer med på en aftale fra dag ét. Vi har fået så mange lande, som muligt med. Derfra skal vi arbejde for at få de øvrige nationer med, siger Trine Bramsen og fastholder, at ACTA skal redde danske arbejdspladser.

Men ophavsretten er, ifølge Martin von Haller, allerede i dag svær at forstå, og det er nærmest umuligt at være sikker på, at man altid overholder dem.

LÆS OGSÅ: 

- Det er klart, at det skal være ulovligt at kopiere i kommercielt øjemed, men reguleringen af området med ACTA bliver så stram, at det kan gå ud over internettets fordele, som er meget vigtige for vores samfundet at realisere. Med ACTA kan man ikke bare stille dem, som har hjemmesiden, til regnskab for indholdet. Men også dem, der hoster den, internetudbydere, sociale medier eller søgemaskiner, siger Martin von Haller.

Det er dog ikke i sig selv et problem, mener Socialdemokraternes IT-ordfører. 

- Når man hoster en hjemmeside, må man også være med til at tage et ansvar. I forhold til om internetudbydere skal lege politifolk, skal vi have en løbende drøftelse omkring det, og hvordan vi sikrer den rette balance. Men vi må også bare sige, at det fungerer ikke, som det er i dag. Vi må alle sammen tage et ansvar, også dem som hoster hjemmesider, siger Trine Bramsen.

- Lige præcis på det her område, mener vi, at der faktisk er behov for strammere lovgivning. ’Dit og mit’ findes også på nettet. Jeg ser ikke det store problem, for det går ikke på den måde, det er på i dag.