TV 2 siger farvel til nyhedsdirektør Michael Dyrby. En privat svaghed har fældet ham midt i en storstilet forandringsproces, hvor han bragte sine forcer i spil: benhårdt arbejde, faglig dygtighed og evnen til at få folk til at rykke hurtigt og i samme retning.

Tirsdag formiddag fik medarbejderne på TV 2 en chokerende besked. Mediehusets nyhedsdirektør Michael Dyrby sagde pludselig farvel til sin arbejdsplads gennem 21 år. Umiddelbart efter orienteringen udsendte TV 2 en pressemeddelelse, der i grove træk indeholdt de samme oplysninger, som medarbejderne fik.

»Jeg har for nylig haft en kortvarig affære. I den anledning har jeg truffet nogle hensynsløse og forkerte beslutninger, der har sat mig i en sårbar position,« udtaler Michael Dyrby i pressemeddelelsen, hvor han også uddyber forholdet:

»I forbindelse med affæren har der været udvekslet kompromitterende materiale. Det er beskyttet af lov om privatlivets fred, men kan udnyttes. Jeg har ikke været udsat for afpresning, men materialets tilstedeværelse er nok.«

Efterlader et markant indtryk

Ifølge TV 2-tillidsmand Lennart Sten var det en afklaret Michael Dyrby, der gik til bekendelse foran staben.

Men da medarbejderne til slut taktfast begyndte at klappe i respekt for den afgående nyhedschef, blev det tydeligt, at han også var meget bevæget og påvirket af situationen.

»Det var rørende. Han efterlader sig et markant aftryk,« siger Lennart Sten, der beskriver Michael Dyrby som »journalist helt ind i hjertet«, og som en af de absolut bedste ledere, han har arbejdet under.

»Han kommer fra den vestjyske muld, og derovre ved man, at man skal arbejde hårdt, hvis man vil have noget ud af jorden. Det gør Michael, og det har han altid gjort,« siger Lennart Sten.

Aulum-filosofien

Michael Dyrby er vokset op i vestjyske Aulum. Hans far var bankdirektør, og familien var meget velrespekteret.

»Det var et hjem med et vist niveau,« erindrer tidligere minister og folketingsmedlem Helge Sander, der deler hjemstavn med Michael Dyrby.

»Ligesom så mange andre danskere oplever jeg ham i Presselogen om søndagen, og der kan jeg tydeligt se Aulum-filosofien i hans vurderinger af etiske og moralske spørgsmål. Det er en grundlæggende jysk tilgang, der stadig præger ham, selvom han er rykket øst på. Han er snusfornuftig og logisk. Han har aldrig været den højtråbende type, og han er loyal over for sine rødder,«siger Helge Sander.

Michael Dyrby havde dårligt afsluttet læreruddannelsen, før han blev optaget på Journalisthøjskolen. Her mødte han blandt andet Per Mikael Jensen, der først blev hans ven og senere – som administrerende direktør på TV 2 – også hans chef i en periode.

»Som kammerat er han en fin fyr. Altid optimistisk og positiv, og så er han en mand, der er god at tale med om både private og professionelle ting. Som leder har han også en masse positiv energi kombineret med en ret enkel tilgang til tingene. Det betyder, at der altid sker noget, og at det sker hurtigt. Han har en stor del af æren for TV 2 News’ succes,« siger Per Mikael Jensen.

Skarp og anerkendende chef

Michael Dyrbys karriere i TV-branchen blev indledt på TV/Midt-Vest, men han rykkede hurtigt til TV 2 Østjylland, hvor han gjorde lynkarriere og blev redaktionschef. I 1994 blev han ansat på TV 2 Nyhederne, hvor han har avanceret fra redaktionssekretær til redaktionschef til souchef til nyhedschef, før han i 2010 blev udnævnt til nyhedsdirektør.

»Som journalistisk chef er han skarp. Han har været efter os, hvis vi har sjusket med tingene, men modsat er han også anerkendende. Når nogen laver noget godt, så får de det også at vide.

Han er en engagerende leder, der kan få flyttet nogle ting, fordi han ikke har nogen problemer med at bruge sin magt, men omvendt kan man godt blive lidt kvast af ham, og hvis man ikke arbejder hårdt, så har man et problem,« siger Lennart Sten, som mener, at Michael Dyrby har en stor del af æren for ånden på TV 2:

»Folk arbejder benhårdt, og det er i høj grad Michaels fortjeneste. Senest har han knoklet med at blæse TV 2 igennem en digitaliseringsproces og forlader os nu midt i det hele, fordi han har kvajet sig på privatfronten. Han gik ind ad bagdøren som en bondeknold i 1994. Nu er han gået ud ad hoveddøren, og han efterlader et kæmpestort hul.«