Mens den økonomiske krise bliver hængende som en tung sky over det danske landskab, så skyder der masser af kulturhuse op rundt om i landet.

Byggekranerne er på overarbejde i det danske kulturlandskab. I løbet af de sidste fem år er 54 nye byggerier til over 50 millioner kroner enten indviet eller under opførelse.

Det viser en opgørelse, som Politiken Research har lavet ved en rundspørge til alle landets kommuner. Mens kommunerne spænder livremmen ind på andre områder, er der investeret i nye kulturhuse for et tocifret milliardbeløb.

Samtidig advarer flere eksperter mod, at de mange penge til mursten kan skade kulturen inde i husene, når de nye byggerier mister nyhedens interesse.

- Man risikerer onde spiraler, hvor publikum begynder at svinde, og indtægterne falder. Så har man stadig bundet sig til store udgifter til bygningerne, og det eneste, man kan skære ned på, er kunsten, siger Bent Meier Sørensen, lektor ved Institut for Ledelse, Politik og Filosofi på CBS, til Politiken.

Han fremhæver erfaringerne fra Det Kongelige Teater, som med deres nye operahus fra 2005 og Skuespilhuset i 2008 har fået massive merudgifter til driften og nu skærer på antallet af forestillinger.

I Herning, hvor kunstmuseet Heart åbnende i 2009, var man nødt til at fyre folk efter et år, på grund af manglende indtægter fra kommercielle aktiviteter.

- Der melder sig en hverdag, når de såkaldte hvedebrødsdage er overstået, siger museumsdirektør Holger Reenberg, som også noterer, at kampen om fondsmidler er blevet hårdere.

Og når de mange nye huse står færdige i løbet af et par år, bliver konkurrencen ikke ligefrem mindre. For når mange kommuner på en gang satser på at blive unik kulturby, så ender det med, at ingen rigtig bliver så unikke som ønsket, siger Bent Meier Sørensen.

Aalborg Kommune er en af de kommuner, der satser massivt på en kulturprofil. Her har man både bygget et Utzoncenter for arkitektur, et nyt teater »Nordkraft« i det gamle elværk, ligesom et splinternyt Musikkens hus til 700 millioner kroner er under opførelse. Sidstnævnte er dog mestendels betalt af Realdania.

Borgmester Henning G. Jensen (S) kan ikke se noget paradoksalt i, at man bygger store kulturpaladser mens resten af Danmark må spare.

- Det er meget bevidst. Det er i krisetider, man skal satse, for når opgangstiderne kommer, står de, der ikke har satset, tilbage, og løbet er kørt for dem, siger han til Politiken.

- Alt det her skaber vækst. Vi får flere indbyggere og flere studerende. Aalborg er blevet omdannet fra industriby, og vores beskæftigelse og økonomi er steget.

BNB