Hvis Kinas daværende præsident havde set et tibetansk flag i København i 2012, kunne det have blokeret for et nyt statsbesøg, vurderer en Kina-kender.

Et tibetansk flag er for et kinesisk statsoverhoved, hvad en rød klud er i hovedet på en brunstig tyr i en arena i Sevilla.

Det vil derfor have været pinligt for den daværende kinesiske præsident, Hu Jintao, hvis han blev konfronteres med pro-tibetanske demonstranter, tibetanske flag og symboler under statsbesøget i København i 2012.

Det kan være den bagvedliggende årsag til, at politiet fjernede demonstranter, tibetanske flag og foretog ulovlige anholdelser og tilbageholdelser under Hu Jintaos besøg, vurderer en kender af kinesiske forhold.

»Vi vil jo meget gerne have et statsbesøg mere, fordi Kina økonomisk er et af verdens to vigtigste lande. Et statsbesøg kan give enormt mange og store kontrakter til dansk erhvervsliv. Men hvis der skete noget, som Kina ville betragte som pinligt under besøget i 2012, kunne det betyde, at vi ikke fik det næste besøg. Det er det, der er problemet,« siger lektor i international politik og Kina-ekspert Clemens Stubbe Østergaard.

Siden 2012 er der jævnligt poppet nyt op i Tibet-sagen, som har fået debatten til at blusse op igen. Senest er det kommet frem, at PET var blevet gjort opmærksom på, at kineserne nødigt skulle »tabe ansigt« i København.

Og selv om det kan lyde irrationelt for danskerne, så er det afgørende for en kineser, at han ikke bringes i forlegenhed, fortæller Clemens Stubbe Østergaard.

»En demonstration med tibetanske flag meget tæt på den besøgende præsident kunne sætte Danmark i et dårligt lys, fordi det i deres øjne vil så tvivl om de kinesiske grænser. Det er vigtigt for et land, som nærmest har haft en koloni-status, at deres grænser er tydelige for alle. Det kan være en af betingelserne omkring besøget, at man ikke vil have det, man betragter som et separatist-flag, stukket op i næsen,« siger han.

Inden Hu Jintao sammen med 13 kinesiske ministre besøgte København i 2013 på det største statsbesøg stormagten nogensinde har aflagt, havde præsidenten været i USA.

Og her gik det helt galt, da det viste sig, at en blandt pressefolkene ved pressemødet i virkeligheden var aktivist fra Falun Gong-bevægelsen, der havde medbragt bannere og slagord mod præsidenten.

Det kan ifølge Clemens Stubbe Østergaard være medvirkende til, at Danmark - og måske Kina - var ekstra meget på tæerne op til det kinesiske statsbesøg i Danmark flere år senere.

»På den måde havde man måske en opfattelse af, at der var meget på spil, og derfor blev man så overbeskyttende. Det kan måske være det, der er sket,« forklarer han.

Siden det uheldige pressemøde i USA har de dog haft den nye kinesiske præsident, Xi Jinping, på besøg. Men her lod kineserne forstå, at man ikke vil finde sig i demonstranter og tibetanske flag.