En time og 22 minutter. Så lang tid gik der fra det første alarmopkald blev modtaget til, at dykkere nåede frem til Bryrup Langsø syd for Silkeborg, hvor 21-årige Anne-Mette Toft Hansen lå på bunden.

Søndag aften klokken 20:51 modtog alarmcentralen det første alarmopkald, 

- Vi fik en melding om, at en kvinde på 21-22 år havde været under vandet i fem minutter. Vores nærmeste redningsmandsskab fra brandstationen i Them er på stedet 21:09, forklarer Per Preuthun Jensen, der er viceberedskabschef ved Silkeborg brand og redning og som var med under indsatsen.

Læs også: Anne-Mette druknede for øjnene af veninder

Læs også: Kajakroer: Du må ikke give slip

Per Preuthen Jensen og hans kolleger fra Silkeborg ilede ligeledes til langsøen, hvor Anne-Mette få minutter forinden var sunket til bunds efter et forsøg på at dykke ned efter et par veninders solbriller. Samtidig blev søværnets redningshelikopter, ambulancer og politi tilkaldt. Men på trods af, at den unge kvinde lå på bunden af en sø tilkaldte man ingen dykkere.

- Det er ikke normal procedure at tilkalde dykkere til drukneulykker, så ud fra de oplysninger vi havde fået vurderede vi det ikke som nødvendigt. Men da jeg 25 minutter senere ankommer til stedet og kan konstatere, at der er tale om en dykker, og at hun ikke blot har været fem minutter under vand, men under vand lige siden vi blev rekvireret, så blev dykkerne tilkaldt, siger Per Preuthen Jensen. 

Dykkerne, der holder til i Aarhus, blev tilkaldt klokken 21:28 og var på stedet 22:13, altså en time og 22 minutter efter, at Anne-Mette sank til bunds med sit dykkerudstyr.

En af dem der fulgte dramaet udspille sig inde fra bredden var John Wohlert fra Bryrup. Han er bestemt ikke tilfreds med håndteringen af ulykken. 

- Jeg synes fandeme, det er for dårligt, at der gik så lang tid, før hjælpen kom. Jeg kunne jo selv have hentet min dykkerdragt, og prøvet at redde hende, siger han frustreret til bt.dk's udsendte.
Men viceberedskabschefen Per Preuthen Jensen forklarer, at man forinden ikke havde fået meldinger om, hvorvidt hun var kommet op af vandet, eller om hun stadig lå dernede. Han understreger derfor, at man har fulgt de gængse procedurer. Han erkender dog, at beredskabet kunne være bedre.

- Hvis det ultimative beredsskab havde været til stede, så skulle vores brandstation i Them have haft dykkere, men sådan er det ikke i dag. Hvordan man fordeler dykkere rundt om i landet er en politisk beslutning. 

Livløse Anne-Mette Toft Hansen blev efterfølgende hevet op af vandet, forsøgt genoplivet og fløjet til Skejby Sygehus, hvor lægerne måtte konstatere, at hendes liv ikke stod til at redde.