Ifølge miljøorganisationen Greenpeace kan tømmer fra ulovlige fældninger i Amazonas med stor sandsynlighed være havnet hos danske importører, som er blevet snydt af falske papirer.

Flere sommerhuse i Danmark, er angiveligt blevet til med ulovligt importeret træ fra Amazonas.

Tre danske firmaer har nemlig med stor sandsynlighed købt tømmer, der er blevet ulovligt fældet og derefter solgt til udlandet. Det skriver Politiken.

Miljøorganisationen Greenpeace har led for led i forsyningskæden sporet tømmeret, og sporene ender uheldigvis ved den brasilianske skovejendom Fazenda Santa Efigenia i delstaten Pará i Amazonas. Her har ejerne af skovejendommen forfalsket en tilladelse til at fælde tømmer svarende til omkring 6.000 hektar regnskov, og har derefter altså ulovligt fældet og solgt tømmer fra kostbare træsorter fra Amazonas regnskove.

Greenpeace slog alarm i oktober 2014, og i februar i år tog de brasilianske myndigheder affære, men da var det meste tømmer allerede fældet og solgt videre.

En del af de tusinder af kubikmeter træ kan være solgt til tre forskellige danske firmaer, som har købt tømmeret af en stor brasiliansk eksportør, som oprindeligt har købt det fra savværker, der har opsavet træet fra Santa Efigenia. Greenpeace kan dog ikke sige, hvor det ulovlige tømmer befinder sig præcist, men de kan dokumentere en handelskæde, der forbinder konkrete stykker af regnskov med importører i blandt andet USA, Tyskland og altså også Danmark.

Kampagnemedarbejder hos Greenpeace i Manaus i Amazonas fortæller, at problemet med at opspore træet er, at træet undervejs bliver blandet sammen på savværket, hvor alle tømmerstokkene af samme træsort bliver samlet for at save den op den samme maskine.

»Hele systemet er ude af kontrol og giver ikke mulighed for at spore træet, og dermed er de officielle dokumenter ikke pålidelige til at garantere at træet er lovligt. Det er ligesom hvidvask af penge. Når de »beskidte« penge bliver blandet med de »rene« penge, kan man ikke længere vide, hvad der er rent og beskidt, og det samme sker med det lovlige og det ulovlige tømmer,« siger Marina Lecorte til Politiken.

Ifølge Greenpeace har de danske virksomheder pligt til selv at undersøge og sikre sig, at det tømmer de køber, er lovligt, hvis de vil leve op til EUs tømmerlov.