Syge tvinges til at tage antidepressiv medicin for at beholde sygedagpenge. Minister trækkes ind i sagen.

Flere kommuner presser syge og svage borgere til at tage antidepressiv medicin for at modtage deres sygedagpenge.

Det kan DR's nyhedsmagasin 21 Søndag dokumentere. Men det er ulovligt, fastslår en professor.

- Det er klart, at man ikke kan forlange, at en borger skal underkaste sig en hvilken som helst behandling for at kunne beholde sine dagpenge. Det er allerede fastslået i en lang række afgørelser, siger Kirsten Ketscher, professor i socialret på Københavns Universitet.

Alligevel har blandt andet Struer og Aalborg Kommune krævet, at borgere skulle tage antidepressiv medicin, der også er kendt som lykkepiller.

Hvis ikke borgerne tog pillerne, ville kommunen tage sygedagpengene fra dem. Det ville i Jeanette Quaades tilfælde betyde, at hun ville miste 15.000 kroner om måneden.

- Det var en afvejning af, at jeg havde en forpligtigelse over for to piger. Konsekvensen af at sige nej til pillerne var at miste sygedagpengene, og dermed også det sidste jeg havde, nemlig et hjem at holde fat i, siger Jeanette Quaade fra Struer.

Professor Kirsten Ketscher mener, at kommunernes praksis ikke bare er i strid med dansk lov, det kan også være i strid med menneskerettighederne.

Ankestyrelsen gav Jeanette Quaade medhold i, at i hendes sag kunne Struer Kommune ikke stille krav om, at hun skulle tage antidepressiv medicin.

Flere politikere er forargede over sagen og kræver, at beskæftigelsesminister Inger Støjberg (V) sætter kommunerne på plads.

- Det er en alvorlig sag, som afslører et sygt system med udpræget manglende respekt for mennesker. Ministeren skal straks sikre at denne uværdige praksis ophører, siger kristendemokraternes politiske ordfører Per Ørum Jørgensen.

- Det virker meget voldsomt, at kommunerne kræver så indgribende en behandlingsform, når der er tvivl om effekten, siger Dansk Folkepartis socialordfører Martin Henriksen.

/ritzau/