Mandag blev Mærsk Mc-Kinney Møllers barnebarn, den 36-årige Robert Mærsk Uggla, valgt ind i moderselskabets bestyrelse. Dermed blev afdøde Hr. Møllers største ønske opfyldt.

Glæden var tydelig blandt familien. Det store, åbne spørgsmål om fjerde generations førstemand blev besvaret. Havde Mærsk Mc-Kinney Møller selv været i live, havde han strålet mest af alle. Familien har altid haft en karismatisk person bag roret.

Før ham stod hans far Arnold Peter Møller i spidsen for foretagendet. Efter ’hr. Møllers’ død i 2012 overtog datteren Ane Mærsk Mc-Kinney Uggla, 65, depechen. Det er hendes yngste søn, Robert, der nu skal repræsentere slægten i en sandsynligvis fremtrædende post i det enorme foretagende.

Jagten på en efterfølger har været i gang længe. En vinterdag i 2003 var rederiets absolutte inderkreds forsamlet i ‘hr. Møllers’ private bolig på Mosehøjvej 4C i Charlottenlund.

Luften kunne bæres ud i blokke, så mættet var den af dansk virksomhedshistorie. Mærsk Mc-Kinney Møller, personificeringen af den lyseblå rederigigant med den syvtakkede stjerne, havde netop sagt farvel og overladt kommandobroen til yngre kræfter.

Slægten må ikke glemmes

Manuskriptet blev symbolsk overrakt til den administrerende direktør og findes nu på selskabets museum på Langelinie i København. For 11 år siden sagde Mærsk Mc-Kinney Møller farvel, men udstak samtidig en retning for fremtiden.

- Den grundlæggende slægt bør ikke glemmes. Den har historisk før og fra starten styrket foretagendet. Gør det stadig og vil vedblive at gøre det, sagde den aldrende seniorreder dengang.

Det stod tidligt klart, at det var blandt Anes sønner, den fremtidige førstemand skulle findes. Hr. Møllers to andre døtre, Leise og Kirsten, fik begge børn, hvis interesser gik i andre retninger. Det var anderledes med Uggla-sønnerne, Johan Pedersson Uggla og Robert Mærsk Uggla. I hovedkvarteret på Esplanaden har man længe med interesse set deres vej. Ingen af dem har dog fået særbehandling - selv om efternavnet næppe er en ulempe, som Robert Mærsk Uggla selv har sagt.

Efter sigende instruerede Mærsk Mc-Kinney Møller nøje sine folk i, at børnebørnene ikke måtte springe foran andre i køen. Talent, færdigheder og vilje skulle selv bære dem frem og - hvis alt gik vel - filtrere dem helt op på kommandobroen af Danmarks mægtigste firma, A.P. Møller-Mærsk A/S. BT tegner her et portræt af Uggla-brødrene, der tidligt var udset til at løfte landets velnok tungeste arv.

Portræt af storebror: Johan er teknikeren

Portræt af lillebror: Robert er firmaets mand