Antallet af borgere, der får tildelt førtidspension, bliver ved med at falde. I stedet bliver en del af dem sendt i fleksjob på måske blot 40 minutter om ugen.

Der er længere og længere mellem de borgere, der får tildelt førtidspension, fordi de ikke kan passe et arbejde. Det skriver Politiken.

I stedet bliver borgere, der er mere eller mindre uarbejdsdygtige på grund af fysiske eller psykiske lidelser, ofte sendt i såkaldte fleksjob. De kan bestå af bare 40 minutters arbejde om ugen, og flere fagforeninger beskylder i Politiken kommunerne for at give afslag på førtidspension, hvis ansøgeren kan klare selv det mindste fleksjob.

Formand for Dansk Socialrådgiverforening Majbrit Berlau fortæller til avisen, at hun er stødt på en borger, der skulle arbejde 13 minutter tre gange om ugen.

»Det gavner jo ikke nogen af de involverede. Jeg vil ikke afvise, at den gamle praksis med fleksjob var lige rummelig nok, men vi skal op på nogle timer om ugen, før det giver mening. Både loven og praksis bør justeres så hurtigt som muligt,« siger hun.

Ifølge tal fra Ankestyrelsen blev der sidste år givet 5.743 nye førtidspensioner, hvilket er et markant fald fra 2009, hvor 17.102 fik tilkendt førtidspension. Og tendensen ser ud til at fortsætte i år, hvor 2.497 fik tildelt førtidspension i de to første kvartaler.

Ankestyrelsen oplyser til Politiken, at kommunerne efter den nye lov om førtidspension, der trådte i kraft 1. januar 2013, har pligt til at udnytte selv spinkle muligheder for at forbedre borgerens situation i forhold til arbejdsmarkedet.