De store avisers anmeldere roser Ahmed Akkaris nye bog for blandt andet indsigten i de islamistiske samfund i Danmark. Nogle mener dog, at hans undskyldninger til Danmark er for letkøbte.

Den tidligere islamistiske imam Ahmed Akkaris bodsgang og række af undskyldninger til Danmark for sin rolle under Muhammedkrisen får ros af anmelderne i de store danske dagblade. I tirsdagens aviser bliver der uddelt mellem fire og seks stjerner sammen med lovord i massevis.

Ahmed Akkari fortæller i bogen »Min afsked med islamismen« om sit liv som imam og en af oppiskerne bag Muhammedkrisen i 2005 og 2006, hvor han var med til blandt andet at søge støtte fra radikale grupper som Hizbollah og Hamas. Og om hvordan han nu har erkendt, at hans mission var forkert, og at den danske islamistiske verden er lige så korrumperet, som mange har frygtet.

»Ahmed Akkaris beretning om, hvordan han blev en af Danmarks mest fremtrædende islamistiske imamer og en prominent aktør i Muhammed-krisen er uden tvivl et af de mest hårdtslående og velplacerede indslag i den danske debat om islamisme og indvandring til dato,« skriver Jyllands-Postens anmelder, som uddeler seks ud af seks stjerner til bogen.

I BT står tidligere folketingspolitiker Naser Khader for gennemlæsningen. Han mener, at bogen leverer en »sjælden åben og ærlig beretning om Muhammed-krisen og islamisme, og man bliver både oplyst og eftertænksom af at læse den«.

»Jeg kan kun anbefale enhver dansker, indfødt, nyfødt eller født i et andet land, at læse »Min afsked med islamismen«,« skriver Naser Khader, der kvitterer med fem ud af seks stjerner.

Khader og flere anmeldere stiller dog spørgsmålstegn ved Ahmed Akkaris oprigtighed og bevæggrund for pludselig at skifte side og nu undskylde sin opførsel og gerninger.

Kristeligt Dagblad mener dog, at Akkari vinder læseren over.

»Med denne bog tager han imidlertid konsekvensen af sin vildfarelse, og mens det fortsat undrer, at så begavet menneske af tryg familie kan træde så skævt, virker Akkaris selverkendelse ægte, at læse,« skriver avisens anmelder, præsten Sørine Gotfredsen.

Berlingske giver bogen fire ud af seks stjerner og efterlyser et personligt selvopgør, »der borer dybt« og mener ikke, at hans bodsgang gør det op for de store konsekvenser, Muhammed-krisen fik for Danmark og i resten af verden.

Alligevel kalder avisens anmelder den 460 sider lange bog for »vigtig og nyttig« læsning og sammenligner bogen med digteren Yahya Hassan, der har udstillet den sociale lavklasse i de muslimske miljøer.

»Hvor Yahya Hassan med sine digte udleverer løgnene, hykleriet, volden i det islamiske miljø så at sige på gadeplan, i intimsfæren, afslører Ahmed Akkari løgnene, hykleriet og den psykiske vold i overbygningen.«

Terrorforsker ved Dansk Institut for Internationale Studier Lars Erslev Andersen anmelder bogen for Politiken og kalder indsigten i de islamistiske, danske miljøer for »interessant læsning« - men uden at føje meget til det, man allerede ved.

Erslev Andersen påpeger, at Akkaris bog viser, at den daværende regering godt kunne have taget brodden af den muslimske vrede over Muhammed-tegningerne. Politikens anmelder slår fast, at der i sidste ende er tale om en tragisk fortælling.

»Det er jo en rørende fortælling, hvis den ikke var skrevet i blod, vold og bedrag,« skriver han.

»Min afsked med islamismen« er skrevet i samarbejde med BT-journalisten Martin Kjær Jensen og udkommer tirsdag.