Lyt til artiklen

England har modsat de andre storhold bosat sig lige midt i kaotiske Rio omgivet af ekstrem sikkerhed - og det er lige sådan, de vil have det.

Den glider lydløst forbi et stykke ude fra stranden i det idylliske område Urca lidt uden for Rios hektiske Copacabana-område.

Men man forstår alvoren, når man skimter kanonerne på fregatten, der bevogter Englands træningsanlæg i Brasilien. Skulle nogen forsøge at komme tæt på de engelske landsholdsstjerner via havet, så vil de specialtrænede marinesoldater straks gå i aktion med støtte fra militærhelikoptere, der står klar til at lette på et minut kort derfra.

Ved hovedportene spærrer to politibiler med blink indgangen, mens der står soldater overalt bevæbnet med automatvåben.

Håbefulde lokale fodboldfans stimler sammen ved portene og står på tæer for at se den mindste bevægelse fra de stjerner, de kun er vant til at se i fjernsynet, men som nu ikke er mange meter fra dem. Og så alligevel. For der er kun adgang for journalister med de officielle FIFA VM-akkrediteringer hængende om halsen og sponsorernes VIP-gæster.

Stjernerne træner langt fra hovedindgangen på en fodboldbane, som givetvis må være sådan fodboldbaner er indrettet i himmeriget. På den ene side vandet med de brusende bølger og på den anden side ved foden af det berømte bjerg Pâo de Acucar (Sukkertoppen), som millioner af turister valfarter til Rio for at komme op med kabelbaner for at besøge.

En engelsk avis beskrev endda tidligere på året, hvordan man med professionelt kameraudstyr fra "Sukkertoppen" sagtens kunne aflure englændernes taktiske træninger, når de blev lukket for pressen.

Så måske har nogle italienere haft kronede dage som spioner for det italienske landshold før dynamitkampen i Amazonas-byen Maunas.

En af de mange brasilianske journalister, der også mandsopdækker det engelske landshold kommer hen, da han ser mig observere sikkerhedsopbuddet på den store militærbase, hvor idyllen og alvoren lever side om side.

- England er ikke rigtig kloge. Alle andre store hold flygter væk fra storbyerne og vil så langt væk fra fans som muligt. England har valgt at bosætte sig midt i det hele, siger Joâo Vasquez fra den store avis O'Globo.

Han fortæller om, hvordan 100 bevæbnede vagter med maskinpistoler og skjolde omkranser Englands hotel, der har udsigt over Copacabana-stranden. Og så lykkedes det alligevel tre engelske fodboldturister at få adgang til de hellige haller ved at hævde, at de var tissetrængende over for sikkerhedsvagterne. Tre timer med selfies og selskab med spillerne i hotellets restaurant sikrede dem deres livs oplevelse, og sikkerhedsproceduren blev efterfølgende krævet øget af et rasende engelsk fodboldforbund.

Tyskland har bygget deres eget hotelkompleks, Brasilien har bosat sig halvanden times kørsel fra Rio i bjergene, Italien to timers kørsel fra Rio. England og Holland er de eneste nationer, der har set det attraktive i at være midt i kaosbyen Rio de Janeiro, hvor det er mere almindeligt, at trafikken snegler end den glider, og kun politieskorte forhindrer alvorlige forsinkelser for Englands træningspas. England er lige midt i krudttønden. Der hvor de allerhelst vil være.

- England kan godt lide at føle, at man er til et VM og ikke være ude i bjergene et sted. Der må gerne ske lidt for spillerne, men det kræver så den ekstra sikkerhed, fordi Rio er en farlig by. De har kun været positive efter ankomsten, selv om det kan se lidt voldsomt ud det hele, fortæller Dominic Fifield fra Guardian, mens der ventes på dagens presseaktiviteter.

Man husker især Englands VM-lejr fra 2006 i Tyskland, hvor de bosatte sig i den eksklusive ferieby Baden Baden, som også blev indtaget af de engelske spillerkoner. Det var her WAGS (Wives and Girlfriends)-fænomenet opstod, for pigerne - med Fru Beckham - i spidsen stjal nærmest billedet i Baden Baden.

De engelske VM-fruer har dog endnu ikke indtaget Ipanema Beach i små bikinier, der vil give paparazzierne kronede dage. Men de støder til i løbet af slutrunden, og så kommer der virkelig fart på. Og det er det, England godt kan lide. At der er lidt kaos og opmærksomhed omkring holdet.

- Når England bosætter sig midt i Rio, så ved de også, at det vil vrimle med internationale pressefolk, i stedet for hvis man er ude i en søvnig fiskerby, hvor journalisterne skal rejse langt for at komme til. Træningsforholdene skal være optimale, men det er også en prioritet, at det er England, folk snakker om ved et VM, forklarer Henry Winter fra Telegraph.