Den kinesiske millionby Lanzhou skal udvides. 700 bjergtoppe ligger i vejen for planerne, men der skal mere til at stoppe kineserne.

Når troen ikke gør det alene, må man betale sig fra resten. Det er i hvert fald strategien uden for den kinesiske millionby Lanzhou, hvor myndighederne vil flytte rundt på 700 bjergtoppe.

Den ambitiøse plan er at bruge mere end 20 milliarder kroner på at udjævne området, så det bliver muligt at bygge en ny metropol, Lanzhou New Area, i ørkenområdet i udkanten af den nuværende by.

Spøgelsesby

Angola

Til gengæld kan det nye byområde øge regionens bruttonationalprodukt til næsten 300 milliarder kroner frem mod 2030, skriver den statsfinansierede avis China Daily ifølge The Guardian.

Planer møder kritik

Manden, der i sin tid tog initiativ til det store flytteprojekt, hedder Yan Jiehe. Han er 52 år og tidligere skolelærer. Først i 1995 etablerede han entreprenørfirmaet China Pacific Construction. Siden er virksomheden vokset til en af Kinas største, og Yan Jiehe er blevet kendt som en af sit lands rigeste mænd.

CHINA-NATIONALDAY-TOURISM-HOLIDAYS1

Alligevel møder planerne om Lanzhou New Area kritik. Verdenssundhedsorganisationen, WHO, udråbte sidste år Lanzhou til den mest luftforurenede by i Kina, og ifølge Guardian pointerer en tidligere kinesisk top-embedsmand over for China Economic Weekly, at området er kendt for sin vandmangel.

Tao Ran, professor i økonomi ved Renmin Universitetet i Beijing, mener heller ikke, det er klogt at bygge i ørkenen.

- Investeringerne skal tjenes hjem med indtægter fra boligbyggeriet, men jeg kan ikke forestille mig så store afkast på den slags byer, siger han ifølge Guardian.

- Hvis boligmarkedet blomstrede, kunne det måske lade sig gøre, men jeg tror, boligmarkedet i Kina er meget, meget risikabelt.

SMS

Hitter på Facebook

Mere fra Få første måned for 9 kr.