De franske sundhedsmyndigheder udgiver snart en ny rapport, der peger på, at epilepsi-medicin, som indeholder det virksomme stof valproate, kan være skyld i 'alvorlige misdannelser hos nyfødte'.

Det skriver det franske nyhedsbureauet AFP.

Præparatet, som ramte det franske marked i 1967, har ifølge den nye rapport været skyld i mellem 2150-4100 fødsler, hvor børnene har haft alvorlige misdannelser. Det viser rapportens indledende undersøgelse.

Det forlyder, at kvinder, som tog medicinen under deres svangerskab, havde fire gange så stor risiko for at føde misdannede børn.

»Undersøgelsen bekræfter, at valproate har en meget høj teratogen natur. Som betyder, at der en stor risiko for misdannelser hos nyfødte,« siger Mahmoud Zureik, der er forskningsdirektør hos de franske sundhedsmyndigheder og medforfatter på studiet.

Det har medført, at læger nu skal rådgive kvinder i den fødedygtige alder om ikke at indtage epilepsimedicin, der indeholder valproate.

Producenten, Sanofi, har skrevet en meddelelse, hvor de skriver, at de er opmærksomme på den smertelige situation.

Valproate har i nogen tid været mistænkt for at have alvorlige bivirkninger, hvorfor franskmændene undrer sig over, at der først bliver gjort noget ved det nu. BBC skriver, at de britiske sundhedsmyndigheder har advaret om valproates skadelige virkninger.