Lyt til artiklen

Ifølge den iranske præsident lever USA ikke op til den historiske atomaftale, der trådte i kraft i januar.

New York. Den iranske præsident, Hassan Rouhani, udnyttede et møde i forbindelse med FN's Generalforsamling til at kritisere USA for ikke at leve op til forpligtelserne i den atomaftale, som trådte i kraft i januar.

Det skriver nyhedsbureauet AFP.

På mødet, der fandt sted torsdag i New York, løftede Rouhani sin pegefinger og truede med at indgive en formel klage over USA's fodslæben.

- At USA ikke lever op til aftalerne i JCPOA (atomaftalen, red.), repræsenterer en forfejlet tilgang, der bør rettes fremover, siger Hassan Rouhani ifølge AFP.

Aftalen mellem Iran, USA og fem øvrige stormagter trådte i kraft i januar, hvor Iran blandt andet lovede at reducere sit lager af uran og stoppe produktionen af plutonium til våben.

Til gengæld lovede de øvrige lande at ophæve sanktioner mod Iran.

Observatører oplyser ifølge AFP, at Iran har levet op til forpligtigelserne i aftalen, men ifølge den islamiske republik blokerer USA stadig Iran fra det internationale banksystem.

Ifølge Iran har aftalen allerede ført til øget olieeksport, men i andre sektorer er internationale banker stadig bekymrede for konsekvenserne, hvis de handler med Iran.

- De (USA, red.) truer de store banker med, at det amerikanske finansministerium vil sætte ind over for dem. Det er vi imod, siger Hassan Rouhani på et pressemøde.

Han understreger, at USA er skyldige i forsinkelser og "en fuldstændig mangel på gennemskuelighed".

Ud over USA er Storbritannien, Tyskland, Frankrig, Kina og Rusland også med i den historiske aftale med Iran.

Hassan Rouhani understreger, at det kun er USA, der er fodslæbende.

- De andre lande arbejder hårdt for at leve op til deres forpligtigelser, siger han.

/ritzau/