Kan man virkelig spise sig slankere? Forbrænding er en tricky størrelse, men du kan godt hjælpe den på vej.

En agurk. En vandmelon. Bladselleri. Et hoved icebergsalat. Det siger næsten sig selv, at disse sager nærmest kun består af vand og lidt fibre – og umuligt kan sætte sig på sidebenene. I mange år har man talt om den slags mad, som ’negative kalorier’, altså mad kroppen bruger flere kalorier på at forbrænde end den indeholder. Altså at kroppen bruger så meget energi på at forbrænde maden, at der ikke er noget tilbage at efterlade i kroppen. Mens andre typer mad som chili og kaffe skulle kunne booste din forbrænding, så du nærmest bare behøver at drysse chili på al din mad og slanke dig som en sindssyg.

 

Det kan være svært at finde hoved og hale i, hvad der er godt for forbrændingen. BT PLUS giver dig her en guide, som kan give dig svar på, hvilket mad , som booster din forbrænding.

 

Med BT PLUS får du:

- Boost din forbrænding med mad

- 3 myter om mad, der øger forbrændingen

- GUIDE: Det skal du spise

BT PLUS anbefaler også:


En agurk. En vandmelon. Bladselleri. Et hoved icebergsalat. Det siger næsten sig selv, at disse sager nærmest kun består af vand og lidt fibre – og umuligt kan sætte sig på sidebenene.

I mange år har man talt om den slags mad, som ’negative kalorier’, altså mad kroppen bruger flere kalorier på at forbrænde end den indeholder. Altså at kroppen bruger så meget energi på at forbrænde maden, at der ikke er noget tilbage at efterlade i kroppen. Mens andre typer mad som chili og kaffe skulle kunne booste din forbrænding, så du nærmest bare behøver at drysse chili på al din mad og slanke dig som en sindssyg. Men desværre er det ikke helt så simpelt – selv om det lyder fristende.

Marianne Juhl Hansen er ernæringskonsulent hos Institut for Human Ernæring ved Københavns Universitet forklarer hvorfor myterne er opstået.

- De mest almindelige eksempler på den slags negativ-kalorie-mad er netop bladselleri og agurk. Og de har ganske rigtigt et meget lavt energi-indhold. Men for at få dækket det basale energibehov, skulle vi spise så store mængder af disse grønsager, at vi ville blive mætte, før vi havde indtaget energi nok til at holde vores kropsprocesser i gang. Og derfor ville vi selvfølgelig ville tabe os – men samtidig ville vi også hurtigt komme til at lide af mangelsygdomme. Hverken agurk eller bladselleri indeholder jo tilstrækkelig med vigtige vitaminer og mineraler, siger hun.

Så selv om det er en dårlig ide at ryge direkte på agurker fra nu af og til, du har nået drømmevægten, så er der ting, man kan spise, der øger forbrænder mere end andet.

- Vi ved, at protein mætter bedst af alle næringsstoffer – og samtidig koster det faktisk lidt mere energi og altså kalorier at omsætte. Så protein påvirker faktisk forbrændingen i opadgående retning, siger Marianne Juhl Hansen men understreger, at man får mere ud af protein fra kød, fisk og mejeriprodukter, der øger forbrændingen mere en protein fra bønner og linser.

- Vegetabilsk protein øger ikke forbrændingen lige så meget som protein fra magert kød og mejeriprodukter, siger hun og giver et eksempel.

- Når du spiser det, der svarer til 100 kalorier protein – det er for eksempel ca. 100 g kyllingebryst uden skind – så øges forbrændingen med 30 kalorier. Mens hvis du spiser det der svarer til 100 kalorier fedt stiger din forbrænding kun med 1-2 kalorier. Og når det kommer til samme kalorie-mændge kulhydrat er der tale om en stigning på 5-10 kalorier, forklarer hun og advarer.

- Heller ikke protein kan man leve af alene, for så kommer man jo til at mangle vitaminer, mineraler og fibre,” siger Marianne Juhl Hansen. Fibre hjælper forbrændingen Udover protein og de vandholdige grøntsager, er en af de mange sundhedsfordele ved fibre, at de også hjælper på at øge forbrændingen.

- En fiberrig kost vil være medvirkende til en øget forbrænding. Måltidet hviler simpelthen længere tid i maven, og det sikrer en forlænget fordøjelsesproces – og den proces forhøjer stofskiftet,” siger Marianne Juhl Hansen. Hun holder dog stadig på, at det er protein, der er den største (spiselige) faktor, hvis man gerne vil tabe sig – og vedligheolde sit vægttab.

- Det er påvist, at de proteinrige fødevarer som kød, kylling, fisk, skaldyr og mejeriprodukter kan gøre en forskel i forhold til vægttab. For eksempel viste det store europæiske koststudie, Diogenes, som Københavns Universitet har stået i spidsen for, at hvis man indtog en kost med mange proteiner og kulhydrater med lavt glykæmisk indeks – altså mad, der ikke påvirker blodsukkeret så meget, var det optimal i forhold til at holde vægten efter et vægttab, siger Marianne Juhl Hansen, der kun kan nævne en alternativ måde at booste sin forbrænding på, som nok vil ærgre mange.

- Ellers må man i gang med noget motion, hvis man virkelig gerne vil påvirke sin forbrænding. Generelt handler det om at komme i underskud af kalorier, hvis man gerne vil slanke sig – altså spise mindre end man forbrænder. Og så skal man sørge for at få lidt fra alle fødevaregrupper - altså frugt og grønt, magert kød, og mejeriprodukter, så man får dækket sine behov for næringsstoffer.