Det kan fremkalde flere rynk på næsen, når par i begyndelsen af tyverne fortæller, at de slår pjalterne sammen og sætter en ring på. Men ikke hos Anne Glad.

»Jeg er dybt imponeret over de unges bevidsthed om deres valg. De er i gang med et opgør,« siger Anne Glad, der er livsstilsekspert og kendt fra DR-programmet 'Kender du typen'.

Ifølge en måling som YouGov har foretaget for B.T., mener 40 procent af danskerne dog, at unge mellem 18-21 år er for unge til at gifte sig. Samtidig svarer 75 procent, at de mener, at unge ikke er »modne nok« til at træffe så stor en beslutning.

Men hvorfor bliver en ung alder så afgørende, når snakken falder på bryllupper hen over middagsbordet?

Ifølge Anne Glad skal forklaringen findes i ægteskabets praktiske foranstaltninger. For i 70erne og 80erne var det nemlig normalt, at man var nødt til at gifte sig for at få en lejlighed, eller hvis kvinden var blevet gravid.

»Men i løbet af 90erne og 00erne bliver der skruet op for prinsessedrømme, store kjoler og bryllupskager i flere etager. Samtidig begynder man selv at skulle finansiere det her drømmebryllup, hvilket ikke er helt billigt – så folk blev ældre, før de blev gift,« siger Anne Glad.

Tal fra Danmarks Statistik viser, at brudepar ikke er helt unge mere, når de bliver gift første gang. Gennemsnitsalderen for førstegangsviede mænd og kvinder har været støt stigende de seneste 50 år. I 1970 var gennemsnitsalderen for mænd 25 år, mens kvinder var 22 år. Et tal, der i 2021 er steget til 35 år for mænd og 32 år for kvinder.

En udvikling, der ifølge livsstilseksperten betyder, at selve brylluppet blev drysset med Hollywood-glamour og handler om at vise det omkringliggende samfund, at man lever op til normerne omkring ægteskab.

»Der bliver læsset en masse romantik og alvor på arrangementet, og man blev vant til, at ægteskab skulle være en velovervejet, økonomisk moden beslutning,« fortæller Anne Glad.

B.T. journalist Maibritt Brahe blev gift for en måned siden, da hun var 22 år gammel. I denne serie dykker hun ned i, hvorfor der kan blive set skævt til unge par, der vælger at gifte sig.
B.T. journalist Maibritt Brahe blev gift for en måned siden, da hun var 22 år gammel. I denne serie dykker hun ned i, hvorfor der kan blive set skævt til unge par, der vælger at gifte sig. Foto: Privatfoto
Vis mere

Det hænger sammen med en forestilling om samfundet om, at man skal kunne tjekke bestemte bokse af, før man bliver gift.

»Man skal måske være færdiguddannet, have et job og være sat med en bolig,« siger Anne Glad.

Derfor kan det blive set som et opgør, når unge par vælger at blive gift, tilføjer hun.

»De unge er ligesom i gang med at skrælle alt det her pynt af og finde tilbage til kernen af, hvorfor man bliver gift. De behøver måske ikke et bryllup til 150.000 kroner, men vil gerne vise deres commitment og har en lad os prøve det-indstilling.«

Desuden påpeger livsstilseksperten, at de unge både har rejst mere og haft flere sexpartnere end tidligere generationer.

»De er måske 22 år, men de 22 årige i dag har både rejst mere, fået mere uddannelse og haft flere partnere – og det giver et andet fundament,« slutter hun.