18-årige Alexander Dahl har formentlig ødelagt sin hørelse ved høj musik. Nu advarer han andre unge til at passe på under sommerens festivaler

Solen skinner. Studenterhuen er i hus. Musikken spiller, så bassen kan mærkes helt nede i maven. Hvad mere kan man ønske sig, når man er 18 år og står på ladet af en studentervogn?

Den 29. juni i år fejrede 18-årige Alexander Dahl og hans skolekammerater, at tre års skolegang var slut. Fra kl. 13.00 til kl. 03.00 stod de på ladet af vognen kun afbrudt af de obligatoriske besøg hos stolte forældre.

I øjeblikket var det fedt, men når Alexander tænker tilbage var der måske alligevel noget, han burde have tænkt på noget før.

»Jeg havde svært ved at sove, da jeg kom hjem, fordi det peb i mine ører og gjorde ondt. Ligesom når man har været til en koncert. Forskellen var bare, at det ikke gik væk, da jeg vågnede,« siger den nyslåede student fra Hillerød i Nordsjælland.

Efter studenterkørslen tog han på Roskilde Festival. Men når han var til koncerter, blev den nye lyd i ørerne bare værre.

800.000 danskere lider i dag af høreproblemer, hvoraf en stor del lider af tinnitus. Ved tinnitus hører man lyde i form af f. eks. hyletoner, susen, hvæsen, brummen eller en pulserende lyd. Det er formentlig det, som Alexander Dahl har pådraget sig ved at udsætte sine ører for høj musik, først i studentervognen og siden hen til Roskilde Festival.

»Lige så snart der er stille, bliver jeg konstant mindet om det. Det er en meget høj lyd, og en lidt skræmmende tanke, at det måske kommer til at vare for evigt,« siger han.

Alexander Dahl fortryder, at han ikke havde ørepropper i ombord på studentervognen, der var forsynet med en kæmpehøjtaler. Da han først tog dem frem på festivalen, var det for sent.

»Jeg har aldrig før tænkt over, hvad tinnitus er, eller hvad det indebærer. Det er jo fedt i øjeblikket, når bassen kører for fuld smadder, men nu er jeg nødt til at sætte baggrundsstøj i form af lyd af bølgeskvulp på for at kunne sove,« siger den 18-årige mand.

Det er sæson for festivaler og dermed også høreskader. Husk at passe på ørerne, når du lytter til musikken.
Det er sæson for festivaler og dermed også høreskader. Husk at passe på ørerne, når du lytter til musikken. Foto: Sarah Christine Nørgaard
Vis mere

Ifølge professor Dorte Hammershøi ved Institut for Elektroniske Systemer, Aalborg Universitet, er det ikke usædvanligt at opnå høreskader efter oplevelser med høj musik.

»Vi ved, at man kan få høreskader, hvis man tilbagevende udsættes for gennemsnitlige lydniveauer over 80dB dagligt. En rockkoncert vil ofte overstige 100 dB og give et dagsgennemsnit langt over risikogrænsen,« siger hun.

Om en måned skal Alexander Dahl en tur til lægen for at have undersøgt sin hørelse nærmere. Formenligt er der ikke meget at stille op, da man ikke kan genoprette hørelsen, når først den er skadet. Men han vil måske kunne få nogle strategier til at håndtere lyden i sine ører.

»Jeg skal nok vænne mig til, at lyden kommer til at være der, men jeg håber jeg kan få noget hjælp til, hvordan jeg kan abstrahere fra den,« siger han.

Ørepropper er ellers ikke særlig populært blandt unge, men det håber audiologpæd og produktspecialist ved høreapparatproducenten Oticon, Mikkel Fruerlund Kamp, at det bliver.

Derfor er virksomheden også til stede ved dette års Skanderborg Festival for at sælge specialudviklede ørepropper til koncerter, der er udviklet i samarbejde med SafeEars, som kan dæmpe lyden uden at ødelægge musikoplevelsen.

»Jeg tror, det er en fordom, at folk tror, lyden bliver dårlig. Men vi håber, at ørepropper med tiden er noget, folk vil opfatte som noget normalt at have i, når de er til koncert,« siger han.

I denne uge skal Alexander Dahl igen på festival til ’Musik i Lejet’ i Tisvilde. Men denne gang har han forsynet sig med en den samme slags specialdesignede, lyddæmpende ørepropper som dem fra Oticon.

»Jeg tager mine forholdsregler. Jeg kommer ikke til at stå tæt på scenen, og jeg skal have mine ørepropper i under koncerterne,« siger han.

Alexander Dahl skal formentlig læse IT, når han er færdig med sit sabbatår og har været ude at rejse. Det burde ikke være en uddannelse, der går ud over hans ører. I mellem tiden opfordrer han sine jævnaldrende til at tænke sig godt om, når de tager på festival denne sommer og i fremtiden, så de ikke ender i samme situation:

»Jeg tror ikke andre unge forstår, hvad der kan ske. Men nu ved jeg selv, hvor vigtigt det er, at passe på sin hørelse,« siger han.