Den britiske prins Harry har overrasket med en noget udsædvanlig udtalelse om, at ingen i den britiske kongefamilie ønsker at overtage tronen efter dronning Elizabeth. Men selv om mange kongelige nok føler det på samme måde, så ville vi aldrig høre kronprins Frederik sige det samme, vurderer ekspert.

»Er der nogen i den royale familie, der ønsker at blive konge eller dronning? Det tror jeg ikke, men vi vil udføre vores pligter, når rette tid kommer.«

Sådan lyder den usædvanlige udtalelse i et meget ærligt interview, som den britiske prins Harry har givet til det amerikanske magasin Newsweek, der har fulgt prinsen gennem et år.

Udtalelsen har vakt stor opsigt i Storbritannien. Og det kan den danske kongehusekspert Lars Hovbakke Sørensen godt forstå. For det er yderst sjældent, at en kongelig så ærligt afslører de dybeste tanker fra de royale gemakker.

»Det er ikke noget, man så tit hører de kongelige sige. Der er jo ingen, der er i tvivl om, at de kongelige har en meget stort pligt i forhold til det at varetage det job, de har. For de bliver født til det uden at have valgt det. Men det er ret usædvanligt, at de udtaler, at de ikke har lyst til at varetage det job,« siger han og tilføjer, at udtalelsen virker ekstra overraskende, da prins Harry som den femte i rækken til den britiske trone er en ’central person’ i det britiske kongehus.

Også herhjemme har det i kronprins Frederiks yngre dage været antydet, at den danske kronprins ikke altid var helt vild med udsigten til at skulle blive konge.

»Han har på mange måder signaleret, at han var sådan lidt usikker. Det er han jo ikke længere, men det er da klart, at det er typisk for de mange unge i kongefamilierne, at de på et tidspunkt bliver i tvivl om, hvilken rolle og placering de egentlig har – og om det er noget, de har lyst til at leve op til – da de jo ikke selv har valgt det«, siger Hovbakke Sørensen, der dog ikke mener, at vi kommer til at høre en lignende udtalelse fra de danske prinser:

»Nej, ikke på nuværende tidspunkt. Det kan godt være, at kronprins Frederik har haft lyst til at sige det tidligere, men det er overhovedet ikke aktuelt på nuværende tidspunkt«.

I det meget åbne interview fortæller prins Harry også om, hvordan det har været for ham at miste sin mor, prinsesse Diana, i en alder af kun 12 år, og hvordan især den hjerteskærende seance, hvor han sammen med sin bror skulle gå bag bilen og kisten i begravelsesoptaget, har tæret hårdt på ham.

Selv om det også er usædvanligt, at prins Harry kritiserer kongehusets beslutning om at, at han skulle gå bag kisten, kan Lars Hovbakke Sørensen godt forstå, at han har behov for at sige det.

»Det er meget naturligt, at han giver udtryk for de her ting. Enhver må kunne forstå, at det har været utrolig hårdt«, siger kongehuseksperten og tilføjer:

»Det specielle ved de kongelige er, at deres offentlige og private liv er jo vævet sammen på en helt anden måde end andre menneskers liv, og derfor kommer de ud i sådan nogle situationer, hvor det er svært at sige, hvad der er det rigtige at gøre. Når man både skal gøre det, der er rigtig i forhold til familien og til den offentlige institution kongehuset, og den måde det spiller sammen med resten af samfundet på«.