Forhandlingerne om en ny boligaftale blev onsdag skudt i gang. Venstre og Dansk Folkeparti kræver større fokus på at gøre udsatte boligområder endnu mere sikre, end regeringen i forvejen lægger op til.

Både Venstre og Dansk Folkeparti vil have større fokus på de såkaldte ghettoområder i forhandlingerne om en ny boligaftale, som regeringen onsdag indledte med et sættemøde med partierne i forligskredsen - som tæller alle partier udover Enhedslisten.

Regeringen lægger op til en årlig renoveringsramme på 2,7 milliarder kroner, og formålet er at gøre de udsatte boligområder mere trygge, men alligevel mener Venstres boligordfører, Louise Schack Elholm (V), ikke, at regeringens oplæg er ambitiøst nok.

»Min største bekymring er, at der ikke gøres nok på ghettoområdet. Vi oplever en stigende ekstremisme og hellige krigere, der tager af sted, og de folk er ofte fundet inden for ghettoen. Det skal der gøres noget ved, og der skal skabes større tryghed i områderne, og jeg savner helt klart handling fra regeringen på ghetto-området,« siger Louise Schack Elholm.

Selv om minister for by, bolig og landdistrikter Carsten Hansen (S) lover, at milliarderne skal bruges på massiv renovering og ekstra fokus på tryghed i de socialt udsatte boligområder, så støtter Dansk Folkeparti op om Venstres holdning om, at regeringen er gået ind til forhandlingerne med for lidt fokus på ghettoområderne.

»Det er da i hvert fald også der, der er behov for at tage fat i forhold til øget tryghed, og Dansk Folkeparti ser meget gerne yderligere tiltag med for eksempel øget brug af zoneforbud, så der også sættes ind over for ballademagere, der kommer udefra,« siger boligordfører Karina Adsbøl (DF).

Carsten Hansen lægger vægt på, at det vigtigste ved den kommende aftale er at modernisere den almene sektor, så den fortsat er konkurrencedygtig, men han er helt enig med oppositionen i, at formålet med den nye aftale også skal være at skabe tryghed i de socialt udsatte boligområder.

»Vi regner med at renovere 45.000 boliger og holde hånden under 46.000 håndværkerbeskæftigelser. Det næste bliver så at rette vores indsats på den boligsociale del, så arbejdet med at gøre det sikkert at færdes i de udsatte boligområder fortsættes, og samtidig tager vi fat på at målrette renoveringerne, så der bliver ekstra trygt og godt at være disse steder,« siger Carsten Hansen og slår fast:

»Der findes næsten 8.000 almene boligområder, hvor der er godt og trygt at være i langt de fleste, men der er områder, hvor der har været udfordringer, og vi kan se, vi kan gøre noget ved problemerne ved at renovere boliger og udeområder, så det er bestemt tanken bag udspillet,« siger ministeren.