Debatten om aktiv dødshjælp er atter blusset op, efter Venstres Ellen Trane Nørby har meldt ud, at hun vil give mulighed for aktiv dødshjælp til uhelbredeligt syge.

»Jeg er klar til at åbne en debat om, hvordan vi kan hjælpe dem til at komme herfra på en fredfyldt og værdig måde. Også selvom det betyder, at vi giver dem en sprøjte med medicin, der væsentligt fremskynder døden,« siger Ellen Trane Nørby til Kristeligt Dagblad.

Undersøgelser har vist, at op mod 70 procent af danskerne går ind for aktiv dødshjælp. Der er dog lang vej igen, før aktiv dødshjælp kan blive en realitet i Danmark.

Et flertal af partierne i Folketinget ønsker nemlig ikke, at aktiv dødshjælp skal være lovligt i Danmark. Her kan du få overblik over, hvad Folketingets partier mener om aktiv dødshjælp

Socialdemokratiet: Imod legalisering af aktiv dødshjælp

Regeringspartiet Socialdemokratiet mener ikke, at aktiv dødshjælps skal tillades i Danmark. Partiet mener, at det ikke er »et etisk forsvarligt alternativ til en ordentlig smertelindring og omsorg for døende mennesker fra familie, pårørende og plejepersonale.«

»Smertelindring og omsorg kan allerede i dag kombineres med ophør af livsforlængende behandling – såkaldt passiv dødshjælp. Der skal være bedre tilbud til døende f.eks. på landets hospitaler, og bedre muligheder for at dø i eget hjem eller på hospice,« skriver partiet på Folketingets hjemmeside.

Venstre: Imod legalisering af aktiv dødshjælp

I Venstre er den officielle udmelding, at partiet er imod legalisering af aktiv dødshjælp i Danmark.

»Venstre mener ikke, at aktiv dødshjælp skal legaliseres. En legalisering vil skabe en gråzone, hvor det i nogle tilfælde vil være uklart, om den enkelte reelt ønsker at dø eller ej. Der kan endvidere opstå pres på den syge for at acceptere aktiv dødshjælp, fordi personen ikke vil lægge sine omgivelser til last. Det er ikke acceptabelt, når det drejer sig om liv eller død,« skriver Venstre på Folketingets hjemmeside.

Socialistisk Folkeparti: Skeptiske overfor legalisering af aktiv dødshjælp

Det tidligere regeringsparti er ikke kategorisk afvisende overfor legalisering af aktiv dødshjælp, men partiet angiver, at det forholder sig skeptisk til spørgsmålet.

»For SF er det vigtigt, at alle har muligheden for en værdig død. Mennesker, som er uhelbredeligt syge, skal ikke lide unødigt. SF er dog skeptiske over for at tillade aktiv dødshjælp, men vil gerne tage en åben diskussion ud fra erfaringerne i lande, der tillader det. Det centrale spørgsmål er, om det er muligt at sikre meget skarpe rammer for, hvornår døende kan få aktiv dødshjælp. Der må aldrig kunne rejses den mindste tvivl om, at der er tale om et helt igennem oplyst og frivilligt valg,« skriver SF på Folketingets hjemmeside.

Enhedslisten: Imod legalisering af aktiv dødshjælp

I Enhedslisten er holdningen til aktiv dødshjælp klar: Det skal ikke legaliseres.

»Enhedslistens er imod aktiv dødshjælp. Men Enhedslisten går ind for, at der ikke skal gives livsforlængende behandling når det er udsigtsløst og for at patienter i den sidste fase, skal have smertelindrende behandling, selvom det måtte fremskynde dødstidspunktet,« skriver Enhedslisten på Ft.dk.

Det Konservative Folkeparti: Imod legalisering af aktiv dødshjælp

Selvom et flertal af danskerne mener, at aktiv dødshjælp skal legaliseres, så Det Konservative Folkeparti imod. Det skriver partiet på Folketingets hjemmeside.

»Aktiv dødshjælp er et meget følelsesladet emne, som alle har en mening om. Det vigtigste i denne debat må naturligvis være at give det enkelte menneske en værdig afslutning på livet. Men som også Det Etiske Råd påpeger,  er en lovliggørelse af aktiv dødshjælp ikke vejen frem. Vi må sætte menneskelivets ukrænkelighed som det højeste etiske princip.«

Dansk Folkeparti: Imod legalisering af aktiv dødshjælp

Aktiv dødshjælp, som vi kender det fra Holland og Schweiz, skal ikke legaliseres i Danmark. Det mener Dansk Folkeparti.

I et interview med Berlingske Nyhedsbureau siger partiets sundhedsordfører, Liselott Blixt, at den danske lovgivning allerede tillader brug af livsforkortende medicin, og at der derfor ikke er behov for aktiv dødshjælp i Danmark.

»Det, vi har i dag, er en dødshjælp, så man kan hjælpe folk, der ligger og lider. Vi har også punkter i loven, der gør, at patienter kan sige nej til livgivende hjælp, og at man kan slutte livet af uden lidelser ved at få medicin, der i sidste ende vil tage livet af en,« forklarer Liselott Blixt.

Liberal Alliance: Har ikke taget stilling

Liberal Alliance har ikke vedtaget en partipolitik vedrørende aktiv dødshjælp, og de enkelte medlemmer er frie til at tage stilling til spørgsmålet.