Martin Henriksen blev tirsdag aften valgt som ny formand for Nye Borgerlige.

Og som ny formand for det vingestækkede parti vil Martin Henriksen på baggrund af en kontroversiel teori blandt andet markere sig med flere markante nye politiske tiltag.

»Det ser ikke kønt ud, men det er nødvendigt,« fortæller han til B.T. om de nye tiltag, han vil lancere.

Henriksen vil nemlig »imødegå den befolkningsudskiftning, vi står overfor«, siger han.

Teorien om befolkningsudskiftning – altså teorien om at etniske danskere med tiden skulle komme i mindretal i Danmark på grund af ikkevestlig indvandring – er omdiskuteret, og er flere gange blevet tilbagevist.

Men Martin Henriksen fastholder, at befolkningsudskiftningen er reel, og at der skal gøres noget politisk for at modvirke den.

Konkret skal befolkningsudskiftningen imødegås med en stor udvisnings- og hjemsendelsespakke, lyder det fra Martin Henriksen.

Den pakke skal i den kommende tid udarbejdes i samarbejde med Nye Borgerliges medlemmer, men partiformanden vil allerede nu løfte sløret for et af de konkrete tiltag, som den skal indeholde.

Han foreslår at fratage statsborgerskabet fra muslimske indvandrere og efterkommere, der i årevis har været på offentlig forsørgelse.

Bare for at få det helt på det rene: Mener du, at man skal kunne tage statsborgerskabet fra lovlydige muslimske indvandrere og efterkommere, alene fordi de er på offentlig forsørgelse?

»Ja, det er en af de ting, som vi vil lægge op til. Så kan vi selvfølgelig diskutere, hvor mange år man skal have været på offentlig forsørgelse, før man skal have taget sit statsborgerskab.«

Det, du foreslår, vil næppe kunne lade sig gøre rent juridisk …

»Den slags juraspørgsmål er jo grundlæggende op til Folketinget. Hvis man spørger juridiske eksperter, ville de sikkert sige, at det ikke kan lade sig gøre. Ligesom de sagde om grænsekontrollen og burkaforbuddet. Mange juridiske eksperter har fine radikale tanker om det her. Det har jeg oplevet så mange gange før. Det tager jeg stille og roligt.«

Men dit forslag ville være diskrimination på baggrund af religion. Hvordan har du det med det?

»Ja, det er forskelsbehandling. Men lige her behøver det ikke være på baggrund af religion, for det målbare vil jo være, om du har fået tildelt indfødsret, og hvor længe du har været på offentlig forsørgelse. Så kan du til gengæld sige, at der er en mere klar forskelsbehandling, når vi vil have et stop for muslimsk indvandring.«

Og den forskelsbehandling ser du intet problem i?

»Det er nødvendigt. Der er mange mennesker i vores samfund, der identificerer sig med en ideologi, der ligger meget langt væk fra traditionelle danske og vestlige værdier. Det problem bliver vi nødt til at imødegå, ellers vokser det bare i omfang. Det bliver ikke løst med dialogkaffe. Nogle mennesker kan du ikke nå på den måde. Derfor bliver vi nødt til at tage mere håndfaste metoder i brug. Det ser ikke kønt ud, men det er nødvendigt.«

Hvordan vil du afgøre, om folk er muslimer?

Helt lavpraktisk man jo starte med at se hvilke lande folk kommer fra, og så tage den derfra. Nu skal vi også have en god intern snak om hvordan vi præcis ønsker at indrette ordningen.

Umiddelbart kan det her kun lade sig gøre, hvis man ændrer Grundloven og trækker Danmark ud af internationale konventioner. Er du klar til at gøre det?

»Jeg og Nye Borgerlige er ikke berøringsangste over for grundlovsændringer. Men jeg mener faktisk ikke, at det her kræver en grundlovsændring. Det kan der så være forskellige opfattelser af, men det er i hvert fald min opfattelse. Så er det rigtigt, at man ville komme på kant eller gå imod de internationale konventioner. Der må jeg bare sige, at det er helt standard Nye Borgerlige-politik enten at ignorere konventionerne eller opsige dem.«

Nye Borgerlige afholdt tirsdag et ekstraordinært landsmøde i Fredericia. 

Her skulle de cirka 300 fremmødte medlemmer dels tage stilling til, om partiet overhovedet skulle overleve, og dels hvem partiets nye formand i så fald skulle være.

Landsmødet nåede frem til, at Nye Borgerlige skal overleve som parti, og at Martin Henriksen skal være partiets formand. 

Martin Henriksen sad i Folketinget fra 2005 til 2019, hvor han ikke blev valgt ind. I 2022 tabte han et formandsopgør i Dansk Folkeparti med Morten Messerschmidt.

Nye Borgerlige har siden folketingsvalget i 2022 mistet fem ud af seks folketingsmedlemmer og har for tiden ingen folketingsgruppe.