Naser Khader er klummeskribent på BT.
Naser Khader er klummeskribent på BT. Foto: Thomas Lekfeldt

De sidste to ugers pseudodiskussion om danskhed er kørt helt af sporet. Den er blevet fordrejet bevidst, og det har ledt opmærksomheden væk fra det, der var hensigten med vedtagelsen i forrige uge.

Nemlig et fornyet fokus på, hvordan vi kan gøre noget ved de strukturelle problemer, der er i ghettoområderne, hvor blandt andet social kontrol fastholder unge danskere (!) med anden etnisk og religiøs baggrund i en middelalderlig mellemøstlig kultur, fordi andre i familien hellere fastholder middelalderlige traditioner og tager afstand fra det omkringliggende samfund, frem for at blive en integreret del af det.

Jeg har netop, som følge af debatten om danskhed og ghettoerne, fået en mail fra en ung pige, der fortæller, hvordan hun er blevet udsat for vold og trusler om æresdrab, fordi hun fik en kæreste, der har en nationalitet, som hendes egen familie ikke bryder sig om. Hun går i gymnasiet, har et fritidsjob, skriver et fremragende dansk og er stærkt engageret i det danske samfund. Hun gør Danmark ære. Men fordi hun ikke har den rigtige kæreste, og fordi hun er blevet ’for dansk’, så har hun været nødt til at flygte hjemmefra og er nu udstyret med en overfaldsalarm, som hun har fået af politiet.

Pigens forældre kan ikke gøre noget over for det mandlige familiemedlem (pigens bror), der ifølge hende altid går med kniv, terroriserer hende, men forældrene støtter heller ikke deres datter. Tværtimod har de også forsøgt at banke hende på plads - helt bogstaveligt. Det mest hykleriske er, at broren selv har en dansk kæreste, men søsteren må ikke.

Politiet kan ikke gøre meget - og derfor er pigen mildt sagt bange for, hvad der kan ske. Og selvom hun nu er udstyret med en overfaldsalarm, så kan hun nå at blive stukket ned mange gange, inden politiet dukker op. Pigens bror, der truer hende med æresdrab, er ligeglad med politi og fængsel, men han er bange for en udvisning, da han ikke er statsborger, fortæller pigen, at hun ved. Hun er heller ikke statsborger selv, men ønsker at være det. Det er horribelt, at vi har en ung pige i vores samfund, der må leve med en sådan helt uacceptabel undertrykkelse, som er udbredt i ghettoområderne.

Hvis vi bare negligerer ghettoproblemerne, så er det kvinder, som pigen her, vi svigter, og det er dem, der må betale prisen for vores laissez faire tilgang til ghettoproblemerne. Man finder i ghettoerne et had til det omgivende samfund, social kontrol, fundamentalisme og kriminalitet, og derfor skal vi gøre alt, hvad vi kan, for at forebygge, at der opstår ghettoer.

Jeg kan simpelthen ikke se nogle fordele. Folk bevæger sig i en verden, hvor man har en helt anden opfattelse af omverdenen end virkeligheden, og  hvor man hurtigt pisker en negativ og hadsk stemning op til det omgivende samfund. Her er der større sandsynlighed for at blive ghettointegreret end danskintegreret. Integration sker bedst, når man er i mindretal og sidder med rundt om det danske bord.

Vi må gøre op med middelalderlige, mellemøstlige normer i ghettoerne, og det kan man blandt andet gøre ved at sikre, at indvandrere fra ikke-vestlige lande ikke kommer til at udgøre en majoritet i et bestemt ghettoområde. Jeg ønsker virkelig ikke at stigmatisere lovlydige borgere med mellemøstlig baggrund, der også bor i ghettoerne. Men hvis vi kan gøre noget for at forhindre social kontrol bare lidt mere effektivt, så har vi da bevæget os et skridt i den rigtige retning; det vil i det mindste være et bolværk mod langt voldsommere social kontrol, skulle indvandrere med ikke-vestlig baggrund udgøre majoriteten.

Nej, det lyder ikke godt, og det kan så sandelig også blive misforstået, har vi nu erfaret. Jeg er meget åben for forslag til løsninger på ghettoproblemerne, og hvis det kan gøres uden at træde nogen over tæerne, så siger jeg bravo. Men indtil det sker, så vil jeg forbeholde mig ret til at være kritisk over for de dramaqueens, der hyler op om racisme, Nürnberglove og hvad ved jeg, når vi forsøger at gøre noget ved det (som fx Carsten Jensen, Anders Ladekarl, Birthe Rønn Hornbæk m.fl). Vi kan ikke være bekendt at lade stå til; vi har ikke råd til det. De unge, der bor der, har ikke råd til det. Det er mildt sagt uansvarligt.

SMS

Hitter på Facebook