Den, der betaler for musikken, bestemmer også, hvad der skal spilles.

Sådan siger et gammelt mundheld – og det har Odense Kommune taget til sig. Siden juli har et skilt i kirken givet gæsterne klar besked i de tilfælde, hvor kommunen har betalt for begravelsen eller bisættelsen, fordi boet efter den afdøde ikke kan finansiere begravelsen, og de efterladte heller ikke selv har haft råd.

’Bisættelsen foregår efter reglerne om offentlig begravelse og er bestilt og afholdt af Odense Kommunes borgerservice’ lyder teksten på det grå skilt i A4-størrelse.

Det får nu flere pårørende til at kritisere kommunen, skriver Fyens Stiftstidende.

En af dem er Michelle Charpian, hvis mor blev bisæt fra Kirkegårdskapellet i Odense. Så snart begravelsesgæsterne var kommet inden for døren, blev de mødt af skiltet, som hun beskriver som »fuldstændig malplaceret«.

»Det gned ekstra salt i såret over, at vi ikke selv kunne betale for vores mors bisættelse. Når jeg som pårørende skulle gøre mig psykisk klar til at sige farvel til min mor, havde jeg ikke lyst til at sidde i kirken og få dårlig samvittighed over, at jeg ikke havde råd til at betale for min mors bisættelse. Det gav det skilt mig«, siger hun til Fyens Stiftstidende.

Kommunen indførte skiltet for at gøre pårørende opmærksomme på, hvorfor bisættelsen er mere skrabet end de bisættelser, de pårørende betaler for. Men nu har kommunen lyttet til kritikken.

»Vi ønskede at sende et budskab om, at det at lade kommunen betale bisættelsen er sidste udvej. Vi har været nysgerrige på reaktionen - og vi er meget hurtigt blevet klogere. Det tager vi konsekvensen af, og derfor fjerner vi nu skiltet. Det kommer ikke til at blive brugt mere,« siger Steffen Holbech, der er borgerservicechef i Odense Kommune.

I løbet af tirsdagen har Odense Kommune fået adskillige henvendelser fra borgere, der har været med til kommunale begravelser, som i lighed med Michelle Charpian ikke brød sig om skiltet, ligesom også andre borgere har blandet sig i debatten.

Havde I regnet med, at borgerne ville juble over skiltet?

»Vi har været nysgerrige på reaktionerne. Nu har vi fået en masse tilbagemeldingerne, og det er jo fint. Men det er selvfølgelig knapt så fint, at vi skulle ud i det her mediestormvejr først, men det tager vi med.«

Odense Kommune brugte sidste år 841.222 kroner på 59 bisættelser, mens kommunen allerede i år har betalt for 60 bisættelser. Det anslås, at det har kostet kommunen 560.000 kroner. Den lavere pris skyldes, at kommunen har skiftet bedemand, oplyser Steffen Holbech.

Som reglerne er, har kommunerne ingen adgang til at granske de økonomiske forhold hos pårørende, der siger, at de ikke har råd til at betale for bisættelsen.