Julemændene må også fremover få hjælp fra brandmændene, når landets juletræer skal tændes -uden at brandstationerne risikerer en bøde fra SKAT. Det har skatteminister Holger K. Nielsen netop fastslået.
Julemændene må også fremover få hjælp fra brandmændene, når landets juletræer skal tændes -uden at brandstationerne risikerer en bøde fra SKAT. Det har skatteminister Holger K. Nielsen netop fastslået. Foto: Jens Nørgaard Larsen

En dansk juletradition var i sidste uge i fare for at uddø, da det kom frem, at SKAT ville forbyde brandmænd at stille deres brandbiler til rådighed ved juletræstændinger. Men skatteminister Holger K. Nielsen freder nu traditionen.

Brandmænd, julemænd og landets borgere kan ånde lettet op. De store juletræer på rådhuspladser og torve vil også fremover kunne blive tændt af julemænd, der får en hånd fra brandvæsenets stigevogne. Det har skatteminister Holger K. Nielsen (SF) netop fastslået.

- Når man har en tradition, der er omkring 100 år gammel, bør der være meget gode argumenter for at ændre på den. Især når den glæder rigtig mange og umuligt kan genere nogen, lyder det fra skatteministeren ifølge en pressemeddelelse.

Brandbil

- Derfor er jeg glad for at kunne oplyse, at det kan lade sig gøre at fastholde denne smukke tradition, tilføjer han.

Skatteministerens indblanding i sagen kommer, efter at der i sidste uge blev rejst en stor debat om problemet. En borger i Nordsjælland havde nemlig klaget til SKAT over, at brandvæsenet havde kørt med julegaver for en sportsklub, hvilket fik SKAT til at melde ud, at det var i strid med skattelovgivningen, hvis brandbiler blev brugt til andet end brand og redning. Det fik derefter brandvæsenet i Frederikssund og Slangerup til melde fra til den årlige juletræstænding.

Julemand og juletræ

Hele sagen rejste en voldsom debat på bt.dk, hvor både læsere, Dansk Folkeparti og Venstre rasede. Dansk Folkeparti bad siden ministeren se på problemet, og det første altså til, at Skatteministeriet så nærmere på reglerne.

- Når reglerne ses i lyset af, at brandbiler har været fritaget for afgift i omkring 100 år, og at brandvæsenets biler i en meget lang årrække har været anvendt til at tænde juletræer, er det vurderingen, at brandbiler kan anvendes til at tænde juletræer, uden at det udløser registreringsafgift, oplyser Skatteministeriet.

Juletræet på Rådhuspladsen tændes

Dansk Folkeparti jubler over ministerens udmelding:

- Det er jeg utroligt glad for. Det er jo en hyggeligt tradition, der nu holdes i hævd, og jeg er sikker på det vil glæde mange børn, at de fortsat kan komme og se de lokale brandmænd tænde byens juletræ, skriver Dansk Folkepartis skatteordfører Dennis Flydtkjær i en mail til bt.

SMS

Hitter på Facebook

Mere fra Få første måned for 9 kr.