Trusseindlægs-direktør bag ny opfindelse, der sikrer dit hus mod vandskade.

»Jeg er den type mand, der ved mere om trusseindlæg, end kvinder. Når min kone sender mig i byen efter trusseindlæg, stiller jeg et hav af spørgsmål: Skal det være med vinger? Skal det være ekstra absorberende?« fortæller Michael, da BT møder ham i en industribygning i Brøndby.

Michael Andersens store viden om trusseindlæg skyldes ikke en sær tilbøjelighed, men det faktum, at han i 2011 var direktør på fabrikken DAM-BI. Fabrikken producerer trusseindlæg, hygiejnebind, bleer og produkter til inkontinens.

Da skybruddet ramte Danmark d. 2. juli 2011, havde han en kasse med vareprøver i kælderen...

LOG IND PÅ BT PLUS og læs meget mere om hvordan hele denne absurde situation udviklede sig til en opfindelse, som sikrer dit hus mod fremtidige vandskader - hvem vil ikke gerne sikre hjemmet og sine dyrebare genstande mod de tilbagevendende skybrud...

Det får du:

  • Artikel om skybrudsredning: Trusseindlæg kan redde dit hjem
  • Fakta: Sådan virker skybrudstapen
  • GUIDE: Andre måder at sikre hjemmet mod skybrud

Modtag det ugentlige nyhedsbrev fra BT PLUS her.


Trusseindlægs-direktør bag ny opfindelse, der sikrer dit hus mod vandskade.

To opfinder-venner har udviklet en rulle tape, der kan sikre huse mod vandskade. Det hele begyndte i en oversvømmet kælder.

2. juli 2011 begyndte det at regne. Ikke bare en lille smule, men på den voldsomste måde i mands minde. 135,4 millimeter regn faldt der over København den dag, og dermed slog regnvejret rekorden fra 1. august 1959. Regnmængden kom bag på DMI. og skaderne overgik forsikringsselskabernes vildeste mareridt.

Da solen brød frem dagen derpå, tømte københavnerne deres kældre, og mange fandt deres kæreste ejendele ødelagt af regnvand.

90.644 skader blev registreret og kostede forsikringsselskaberne i alt 4,88 milliarder kroner.

Inspireret af trusseindlæg

En af de københavnere, der fik vandskade, var Michael Andersen. På et afgørende punkt er han anderledes end andre mænd:

»Jeg er den type mand, der ved mere om trusseindlæg, end kvinder. Når min kone sender mig i byen efter trusseindlæg, stiller jeg et hav af spørgsmål: Skal det være med vinger? Skal det være ekstra absorberende?« fortæller han, da BT møder ham i en industribygning i Brøndby.

Michael Andersens store viden om trusseindlæg skyldes ikke en sær tilbøjelighed, men det faktum, at han i 2011 var direktør på fabrikken DAM-BI. Fabrikken producerer trusseindlæg, hygiejnebind, bleer og produkter til inkontinens.

Michael Andersen
Michael Andersen
Vis mere

Da skybruddet ramte, havde han en kasse med vareprøver i kælderen.

»Da jeg kom ned i kælderen og løftede kassen med trusseindlæg, kunne jeg mærke, at den var helt tung af vand, den havde absorberet,« fortæller Michael Andersen.

Han slæbte de ødelagte vareprøver op på vejen, og der så han sin genbo sidde grædende over sine ødelagt ejendele, der lå spredt på fortovet. I det øjeblik blev Michael Andersen ramt af en åbenbaring:

»Det gik op for mig, at jeg muligvis havde løsningen på hele Vesterbros problem mellem mine hænder,« fortæller han med stor begejstring.

Michael Andersen er uddannet ingeniør og sammen med sin ven, biokemikeren Søren Stærmose, har han en lidt speciel hobby.

En gang om måneden mødes de to mænd over en flaske vin og udveksler ideer til opfindelser. Den første opfindelse, de gik videre med, var et filter, der gør det muligt for personer med vin-allergi at drikke vin. De testede filteret på en allergisk ven, og det klarede testen. Desværre fjernede filteret også farven og smagen.

Michael Andersen, opfinderen, viser, hvordan det trusseindlægslignende skybrudstape skal sættes på dørkarmen. Foto: Emil Hougaard
Michael Andersen, opfinderen, viser, hvordan det trusseindlægslignende skybrudstape skal sættes på dørkarmen. Foto: Emil Hougaard
Vis mere

Men efter skybruddet havde vennerne en ny idé: De ville udvikle et stykke tape, der fungerer som et trusseindlæg, man sætter i døren før et kraftigt regnvejr.

»Vi udviklede forskellige prototyper, og heldigvis kunne vi teste dem på fabrikkens maskiner,« fortæller Michael Andersen.

Ideen er simpel: Man sætter tapen fast i dørkarmen, og når vandet kommer, svulmer det op og lukker døren tæt, så vandet ikke kan trænge ind.

Svært projekt

Det viste sig imidlertid at være sværere end antaget at finde et materiale, der kunne holde tæt. Derfor måtte opfinderne søge nye veje, og vejene ledte dem til kabelbranchen. De fandt ud af, at der sidder noget materiale i undervandskabler, der sikrer kablet mod vand, hvis det går i stykker.

»Vi tog på kabelmesse i Köln. Det var et kæmpe stort sted. Det ville tage flere dage at komme igennem det hele. Vi talte med forskellige kabelproducenter, men de kunne hurtigt fornemme, at vi ikke havde nogen stor ordre med, og så trak de sig,« erindrer Michael Hansen.

Michael Andersen (opfinderen) og Terkel Lind (forretningsmanden)
Michael Andersen (opfinderen) og Terkel Lind (forretningsmanden)
Vis mere

De fleste kabelproducenter rystede på hovedet ad de to opfindere, men det lykkedes til sidst at finde en leverandør fra Slovenien, der gerne ville med på eventyret. Uden afregning sendte han dem materialeprøver.

Og efter talrige test og eksperimenter i Michael Andersens køkken lykkedes det at finde det rette materiale.

Suger ti gange et skybrud

De to opfindere har nu lavet en licensaftale med iværksættervirksomheden Lind Solutions, der i forvejen producerer tyverisikringer til vinduer.

Lind Solutions har præsenteret forseglingstapen for en række forsikringsselskaber og kan nu lancere tapen som et regulært produkt. Prisen på produktet er hemmelig, men den er fastsat, så forsikringsselskaberne kan købe forseglingstapen og forære den til kunder i områder, der er hårdt ramt af vandskader.

»Vandskader koster hvert år forsikringsbranchen et svimlende beløb, så der er stor interesse i produkter, der kan forhindre eller begrænse skaderne,« siger Terkel Lind, der er direktør i Lind Solutions.

En test har ifølge Terkel Lind vist, at forseglingstapen ved et vandtryk, der svarer til 50 mm regn på ti minutter, sagtens kan forhindre vandet i at trænge ind. Det svarer til ti gange mere end et skybrud.

Forseglingstapen bliver lanceret 29. marts, hvor Lind Solutions og Alm. Brand Forsikring vil dele vareprøver ud til beboere i Jyllinge, der ofte bliver ramt af oversvømmelser.

SÅDAN VIRKER SKYBRUDSTAPEN

1. Et stykke tør tape.
1. Et stykke tør tape.
Vis mere

2. Vand tilsættes.
2. Vand tilsættes.
Vis mere

3. Tapen suger vandet og svulmer op.
3. Tapen suger vandet og svulmer op.
Vis mere

GUIDE: Andre måder at sikre hjemmet mod skybrud

  • Sandsække
    Sandsække kan stoppe indtrængende vand, og kan rekvireres ved at ringe til Beredskabsstyrelsen. Ulempen er, at de kræver plads at opbevare og er tunge at bære rundt på.
  • Rene tagrender og afløb
    Sørg for at fjerne visne blade og andet, der blokerer for afløb og tagrender.
  • Tilbageløbsstop
    En form for flyder, som automatisk lukker for returventilen, hvis vandet flyder den forkerte vej. Koster 15.000-40.000 kr. at få installeret.
  • Pose med tøj i toilettet
    Et toilet, der flyder over, kan undgås ved at putte en pose med tøj i toilettet. Sæt den fast i vandlåsen i toilettet og læg derefter sandsække ovenpå.
  • Højvandslukke
    Et højvandslukke forhindrer, at kloakvandet fra kloakken ude i vejen kan løbe baglæns i kloakrørene og op igennem afløbet i din kælder. Det koster mellem 10.000 og 30.000 at installere

Michael Andersen, opfinderen, viser, hvordan det trusseindlægslignende skybrudstape skal sættes på dørkarmen.
Michael Andersen, opfinderen, viser, hvordan det trusseindlægslignende skybrudstape skal sættes på dørkarmen.
Vis mere